Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Πόλος έλξης το περίπτερο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην 25η Agrotica

Αναδείχτηκε σε σημείο συνάντησης παραγωγών και επιχειρηματιών
απ’ ολόκληρη τη χώρα

Διοργανώθηκε ημέρα γευσιγνωσίας με θεσσαλικά προϊόντα
μαγειρεμένα με παραδοσιακές θεσσαλικές συνταγές

Κ. Αγοραστός: «Σκοπός μας είναι να εδραιώσουμε την Περιφέρεια Θεσσαλίας
ως κέντρο της αγροτικής ανάπτυξης της χώρας»


Σε σημείο συνάντησης παραγωγών και επιχειρηματιών απ’ ολόκληρη σχεδόν την Ελλάδα με αντίστοιχους Θεσσαλούς καθώς και ανταλλαγής απόψεων για το μέλλον του αγροτοδιατροφικού τομέα αναδείχτηκε το περίπτερο της Περιφέρειας στην 25η Agrotica 2014.

Το περίπτερο, πλούσιο σε τοπικά προϊόντα, επισκέφτηκε πλήθος κόσμου που ενημερώθηκε από τους ίδιους τους παραγωγούς τόσο για τον τρόπο καλλιέργειας τους όσο και για τη διάθεσή τους στην ευρύτερη αγορά. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης διοργανώθηκε ημέρα γευσιγνωσίας στην οποία προσφέρθηκαν θεσσαλικά προϊόντα, όπως γαλακτοκομικά, όσπρια, αλλαντικά, σαλιγκάρια, ζυμαρικά, φρούτα και πλήθος άλλων τοπικών προϊόντων. Τα περισσότερα από αυτά σερβιρίστηκαν μαγειρεμένα με παραδοσιακές θεσσαλικές συνταγές συνδυασμένα άριστα μεταξύ τους.

Η θεματική αντιπεριφερειάρχης κα. Γεωργία Κόκκαλη-Κουβέλη και ο εντεταλμένος σύμβουλος Αγροτικών Θεμάτων της Περιφέρειας κ. Χρήστος Σιδηρόπουλος, που είχαν την ευθύνη για τη συμμετοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην έκθεση, δήλωσαν:
«Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε η περιφέρεια να βρίσκεται πάντα στο πλευρό των Θεσσαλών αγροτών, κτηνοτρόφων και επιχειρηματιών, στηρίζοντας τους με κάθε μέσο που αφορά την προώθηση και διάθεση των προϊόντων τους στην τοπική και παγκόσμια αγορά. Στόχος της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας περιφερειακής αγροτικής πολιτικής, προκειμένου ο πρωτογενής τομέας, αξιοποιώντας τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, να αναπτύξει νέα δυναμική στην οποία κεντρική και κυρίαρχη θέση να κατέχει η παραγωγή αγροτοδιατροφικών προϊόντων. Ευχαριστούμε όλους όσοι μας βοήθησαν σε αυτή την διοργάνωση, παραγωγούς, επιχειρήσεις και υπηρεσιακούς παράγοντες».

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός σημείωσε τα εξής:
«Ευχαριστούμε θερμά όλους τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις, που συμμετείχαν δυναμικά στην έκθεση με μεγάλη ποικιλία και υψηλής ποιότητας προϊόντα, καθιστώντας το περίπτερο της Θεσσαλίας ως ένα από τα καλύτερα της έκθεσης και πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες. Η συμμετοχή μας στην 25η AGROTICA ήταν επιβεβλημένη θέλοντας να τονίσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των τοπικών προϊόντων της Θεσσαλίας με προωθητικές ενέργειες που συμβάλουν στην αύξηση της αναγνωρισιμότητας τους.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχοντας στόχο να δώσει Θεσσαλική ταυτότητα στα αγροτικά προϊόντα με το σήμα “ Thess Agro” (πρωτόκολλο πιστοποίησης ποιότητας και προέλευσης Θεσσαλικών προϊόντων) ξεκίνησε ήδη τη διαδικασία και το σχεδιασμό για τη βελτίωση της παραγωγής, της μεταποίησης, της εμπορίας και την προώθηση τους στις αγορές -ειδικά αυτών που επιτάσσονται από το επιχειρησιακό σχέδιο «καλάθι Θεσσαλικών προϊόντων». Σκοπός μας είναι να εδραιώσουμε την Περιφέρεια Θεσσαλίας τόσο ως κέντρο της αγροτικής ανάπτυξης της χώρας όσο και ως Περιφέρεια – πρότυπο στην εξυπηρέτηση του αγρότη και του κτηνοτρόφου και κατ’ επέκταση στην ανάπτυξη καλλιεργειών προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας που θα πολλαπλασιάσουν, με την επιτόπια μεταποίηση, το εισόδημα των παραγωγών. Στηρίζοντας τα τοπικά μας προϊόντα στηρίζουμε την εθνική μας οικονομία συμβάλλοντας στην γενικότερη οικονομική ανάκαμψη της χώρας μας».

Το περίπτερο επισκέφτηκαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απ. Τζιτζικώστας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Β. Έξαρχος, ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου κ. Ν. Πρίντζος, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και πλήθος αγροτών και επισκεπτών.