Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Με γ-camera προμηθεύεται το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας μετά την έγκριση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας


Κώστας Αγοραστός: «Αναβαθμίζουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας προς του πολίτες της Θεσσαλίας»

Εγκρίθηκε από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό η συμβασιοποίηση του ενταγμένου στο Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας έργου «Προμήθεια γ-camera για το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας», προϋπολογισμού 450.000 ευρώ.
     Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Μέσα από το ΕΣΠΑ η αιρετή Περιφέρεια σε συνεργασία με την 5η ΥΠΕ και τις διοικήσεις των Νοσοκομείων της Θεσσαλίας, επιθυμούμε να βελτιώσουμε τις υποδομές και τον εξοπλισμό τους και να τα κάνουμε αποδοτικότερα. Εξοπλίζουμε και αναβαθμίζουμε τη δημόσια υγεία, με στόχο την παροχή υψηλού επιπέδου φροντίδας προς το κοινωνικό σύνολο. Σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο για τη χώρα, θεωρούμε ότι τώρα είναι απαραίτητη όσο ποτέ η παροχή ολοκληρωμένης φροντίδας και πρόνοιας προς τους πολίτες της Θεσσαλίας».
     Το έργο αφορά στην προμήθεια ενός συστήματος γ-camera δύο ανιχνευτικών «κεφαλών» με δυνατότητα αναβάθμισης σε SPECT/CT για το Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας (Π.Γ.Ν.Λ.).
Το σύστημα που θα εγκατασταθεί στους χώρους του Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής θα διαθέτει δυνατότητες SPECT και ολοσωματικού σπινθηρογραφήματος και θα αποτελείται από τα εξής:
  • Δύο ανιχνευτικές κεφαλές. Η κάθε ανιχνευτική κεφαλή διαθέτει κρύσταλλο, φωτοπολλαπλασιαστές, κατευθυντήρα και ψηφιακούς ανιχνευτές. Η κίνησή τους έχει μεγάλο εύρος (άνω των 190 cm), η περιστροφή του ζεύγους των κεφαλών είναι άνω των 500 μοιρών και η διάταξή τους είναι μεταβλητής γωνίας. Το μέγεθος του gantry είναι άνω των 60 cm.
  •  Υπολογιστικό σύστημα λήψης.
  • Υπολογιστικό σύστημα επεξεργασίας το οποίο αναλαμβάνει να δημιουργήσει τρισδιάστατη απεικόνιση μέσω των δισδιάστατων εικόνων (SPECT). Το σύστημα διαθέτει ικανότητες βελτίωσης της ποιότητας εικόνας (attenuation correction, motion correction, smoothing, masking).
Το σύστημα γ-camera θα είναι σύμφωνο με τις εγκεκριμένες από την ΕΠΥ προδιαγραφές. Η Πυρηνική Ιατρική παρέχει εδώ και δεκαετίες τη μοναδική δυνατότητα λειτουργικής απεικόνισης (functional - molecular imaging) οργάνων και συστημάτων. Με τις in vivo διαγνωστικές εξετάσεις (σπινθηρογραφήματα) απεικονίζονται όλα σχεδόν τα όργανα και συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού (εγκέφαλος, ενδοκρινείς αδένες, καρδιά, πνεύμονες, νεφρά, γαστρεντερικό, σκελετός κτλ.), παρέχοντας ανεκτίμητα στοιχεία για τη διάγνωση, θεραπεία και παρακολούθηση σημαντικού αριθμού ασθενών. Ένα τέτοιο σύστημα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του εξοπλισμού ενός σύγχρονου Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής.
Φορέας Υλοποίησης της Πράξης  είναι το Τμήμα Προμηθειών του Π.Γ.Ν. Λάρισας  και κύριος του έργου το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Το ποσό της υπογραφείσας Σύμβασης, που θα καλυφθεί από το ΕΣΠΑ μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας, ανέρχεται σε 221.400,00 ευρώ και αφορά στην προμήθεια του εξοπλισμού. Το ποσό των 182.882,55 αφορά την συντήρηση του εξοπλισμού για 10 χρόνια και θα επιβαρύνει αποκλειστικά το Π.Γ.Ν. Λάρισας.  Το έργο εντάχθηκε στο Ε.Σ.Π.Α. στις 13 Ιουλίου 2011 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Μετά την έγκριση αυτή, θα προχωρήσει άμεσα η υλοποίηση του έργου.