Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Σύσκεψη στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών για την πορεία των έργων στη λίμνη Κάρλα



Κώστας Αγοραστός: « Σε καλό δρόμο η προσπάθεια επανεκκίνησης των έργων στη λίμνη Κάρλα» 

Τεχνική σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων και στελεχών Υπουργείων πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών στην Αθήνα, υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού για την πορεία των έργων στη λίμνη Κάρλα.
«Πραγματοποιούμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και κάνουμε προσπάθεια για την επανεκκίνηση των έργων στη λίμνη Κάρλα, διαφορετικά το κράτος θα κληθεί να επιστρέψει 245 εκατ. ευρώ κοινοτικών κονδυλίων. Παρόλο που το έργο αυτό δεν το διαχειρίζεται η αιρετή Περιφέρεια, μας ζητήθηκε από το Υπουργείο να αναλάβουμε τον συντονισμό των ενεργειών ώστε να ξεμπλοκάρουν τα έργα και ήδη βρισκόμαστε σε καλό δρόμο» δήλωσε ο κ. Κ. Αγοραστός και εξήγησε τον χάρτη ενεργειών που ακολουθείται από εδώ και στο εξής: «Ήδη πραγματοποιήθηκαν οι διαγωνισμοί και υπογράφονται οι συμβάσεις από εθνικούς πόρους για τα δύο έργα που αφορούν α) την αποκατάσταση των ζημιών από την πυρκαγιά στο αντλιοστάσιο της Πέτρας προϋπολογισμού 910.000 ευρώ β) τη συντήρηση και αποκατάσταση των αντλιοστασίων Πηνειού, Καναλίων και κόμβου Πέτρας προϋπολογισμού 1.250.000 ευρώ. Παράλληλα γίνεται προσπάθεια να επανεκκινήσουν τα έργα που αφορούν την μεταφορά και διανομή νερού λίμνης Κάρλας προϋπολογισμού 38 εκατ. ευρώ, αλλά και των έργων ύδρευσης της μείζονος περιοχής Βόλου 12,5 εκατ. ευρώ, για τα οποία έχουν υπολογιστεί οι θετικές ζημιές και ζητήθηκε από τον υφυπουργό κ. Βιρβιδάκη να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Όπως έγινε ακόμα γνωστό αναμένεται στο προσεχές διάστημα να υπογραφεί σχέδιο συνεργασίας με τις υπηρεσίες της Αρχαιολογίας για το έργο που αφορά στην άρδευση, ενώ σε ότι αφορά τα έργα στον ποταμό Κερασιώτη (Συλλεκτήρας Σ6) αποφασίστηκε η μεταφορά των αρχαίων ώστε να συνεχιστούν οι εργασίες. Παράλληλα αναφορά έγινε και για τα εναπομείναντα έργα για την ολοκλήρωση της λίμνης, στα οποία αποφασίστηκε με εργολαβία «σκούπα» να προχωρήσει η Β’ φάση, μόλις οριστικοποιηθούν οι υπολειπόμενες εργασίες.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν στελέχη των Υπουργείων Ανάπτυξης και Υποδομών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, των Εφοριών Αρχαιοτήτων, της γεν. γραμμ. ΕΣΠΑ και της ΕΥΔΕ Κάρλας. Αναλυτικά οι εργολαβίες στην λίμνη Κάρλα και η πορεία τους έχει ως εξής:

 

1.      «Ταμιευτήρας Κάρλας και Συναφή έργα»

 Το έργο περαιώθηκε την 30/6/2006 με συνολική δαπάνη 81.106.382.98 με  ΦΠΑ. Έχει πραγματοποιηθεί η οριστική παραλαβή του έργου.

 2.     «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΡΛΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Π. ΠΗΝΕΙΟ»
Το έργο ολοκληρώθηκε την 31/01/2010 με συνολική δαπάνη ποσού 8.925.000 € με Φ.Π.Α.
 3. «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΡΓΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΝΕΡΟΥ ΛΙΜΝΗΣ   ΚΑΡΛΑΣ (Α΄ΦΑΣΗ)»
Έργο προϋπολογισμού 38.000.000 € με ΦΠΑ. Εργολαβία υπό ματαίωση
 4. «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ    ΒΟΛΟΥ  (Α΄ΦΑΣΗ)»
Έργο προϋπολογισμού 12.500.000 € με Φ.Π.Α., Εργολαβία υπό ματαίωση
 5. «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΡΓΩΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΡΛΑΣ»
Η σύμβαση υπογράφηκε στις 30-12-2009 και ανέρχεται στο ποσό των  4.151.823,08 € με Φ.Π.Α. Το έργο ολοκληρώθηκε και αναμένεται η διοικητική παραλαβή του.
 6. «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΥΠΟΛΕΙΠΟΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΕΡΓΟΥ ΕΠΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ  ΛΙΜΝΗΣ   ΚΑΡΛΑΣ Α΄ΦΑΣΗ»

Η  σύμβαση υπογράφηκε στις 19-07-2010 και ανέρχεται στο ποσό των 12.012.794,74 € με Φ.Π.Α. Εκτελείται κανονικά

 7. «ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΑΦΡΩΝ 7Τ – 2Τ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑ
     ΕΠΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΡΛΑΣ»
Η υπογραφείσα σύμβαση ανέρχεται στο ποσό των 492.082,50 € με Φ.Π.Α. Έχει πραγματοποιηθεί η οριστική παραλαβή του έργου.
8. «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΟΡΕΙΝΗΣ ΥΔΡΟΝΟΜΙΑΣ   ΣΤΗ ΛΕΚΑΝΗ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΡΛΑΣ»
Προϋπολογισμός μελέτης 12.900.000 € με Φ.Π.Α. Ξεκινούν άμεσα οι εργασίες