Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

ΔΗΛΩΣΗ Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ ΓΙΑ ΝΙΤΡΟΡΥΠΑΝΣΗ (4/11/2010)


ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ:

«Κάθε ψήφος στον κ. Παπατόλια, είναι ψήφος έγκρισης της απόφασης
του κ. Σκανδαλίδη να ψαλιδίσει» το πρόγραμμα νιτρορύπανσης»

-«Ακατανόητη η απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει δραστικά τους πόρους σ’ ένα πρόγραμμα – ανάσα για το περιβάλλον και την υγεία στη Θεσσαλία»


«Σοκ για τους αγρότες αλλά και γενικότερα την τοπική οικονομία και αγορά αποτελεί η απόφαση της κυβέρνησης και του υπουργού Αγρ. Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκανδαλίδη να «ψαλιδίσει» δραστικά τα κονδύλια από το πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης στη Θεσσαλία.
Πρόκειται όχι απλά για λανθασμένη και ακατανόητη απόφαση, αλλά κυριολεκτικά για αλλοπρόσαλλη απόφαση που αν μη τι άλλο αναιρεί όσα η ίδια η κυβέρνηση διατείνεται ότι έχει ως βασική της προτεραιότητα, δηλαδή την πράσινη ανάπτυξη».
Αυτό τονίζει σε δήλωσή του ο αν. καθηγητής του πανεπιστημίου Μακεδονίας, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και προσθέτει:
«Το πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης αποδείχτηκε ανάσα για τον Θεσσαλικό κάμπο. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα – δεν είναι δα και τόσα πολλά στη χώρα μας – που συνέβαλε καθοριστικά στην προστασία του περιβάλλοντος και ιδίως του υδροφόρου ορίζοντα, την προστασία της ανθρώπινης υγείας, την ορθολογική χρήση λιπασμάτων και τη μείωση του κόστους παραγωγής.
Αντί λοιπόν αυτό το πρόγραμμα να ενισχυθεί με ακόμη περισσότερους πόρους ώστε να συνεχιστεί στους ήδη ενταγμένους αγρότες αλλά και να επεκταθεί σε ακόμη περισσότερους, προκειμένου τα αποτελέσματα για τον Θεσσαλικό κάμπο να είναι πιο ουσιαστικά, η χρηματοδότηση ψαλιδίζεται…
Επισημαίνουμε ότι σύμφωνα με την διεθνή εμπειρία, προγράμματα τέτοιου είδους πρέπει να εφαρμοστούν τουλάχιστον για 10-15 χρόνια ώστε να έχουν το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι αυτή η πολιτική είναι λανθασμένη έως και εχθρική για την Θεσσαλία.
Ως αυριανή περιφερειακή αυτοδιοίκηση Θεσσαλίας με την ψήφο και τη στήριξη των Θεσσαλών, δεσμευόμαστε να εκπονήσουμε μελέτη για την πρώτη καταγραφή/αποτίμηση των αποτελεσμάτων του προγράμματος μείωσης της νιτρορύπανσης και ταυτόχρονα να διεκδικήσουμε μαζί με τους αγρότες της περιφέρειάς μας πρόσθετους πόρους για τα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα και ιδίως τη μείωση της νιτρορύπανσης.
Ζητούμε από τους Θεσσαλούς αγρότες ψήφο – μήνυμα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης που αντιστρατεύεται τα συμφέροντα της Θεσσαλίας, ψήφο διεκδίκησης για περισσότερους πόρους και ψήφο ελπίδας γιατί μόνο μια αιρετή περιφέρεια που διεκδικεί, τεκμηριωμένα αλλά μαχητικά, μπορεί να προσφέρει πραγματικά στην αγροτική οικονομία και την τοπική κοινωνία.
Μετά και τις δηλώσεις του κ. Σκανδαλίδη και με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει την ψήφο στους κυβερνητικούς υποψήφιους ως ψήφο εμπιστοσύνης για το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής, είναι ξεκάθαρο ότι κάθε ψήφος, από τον α’ γύρο, στο συνδυασμό του κ. Παπατόλια είναι ψήφος έγκρισης της απόφασης του κ. Σκανδαλίδη να «ψαλιδίσει» το πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης. Κάθε ψήφος στον κ. Παπατόλια είναι ψήφος κατά της συνέχισης και επέκτασης του προγράμματος μείωσης της νιτρορύπανσης».