ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ
«Η πολιτική του Μνημονίου επιβαρύνει δραματικά
το κόστος παραγωγής στον αγροτικό τομέα»
-«Οι νέοι αγρότες χόρτασαν από λόγια – θέλουν έργα» τόνισε και τους κάλεσε
«να συνδιαμορφώσουμε μαζί το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα της Θεσσαλίας»
«Μέχρι τώρα οι πολιτικοί λένε πολλά για τους νέους αγρότες και κάνουν λίγα. Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να πούμε λίγα και να κάνουμε πολλά. Όπως μου είπε πριν λίγες ημέρες μια ομάδα νέων αγροτών σε μια περιοχή της Θεσσαλίας «χορτάσαμε από λόγια – έργα, πράξεις θέλουμε». Άλλωστε, χωρίς νέους αγρότες με βιώσιμες εκμεταλλεύσεις η ελληνική αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή δεν έχει μέλλον».
Αυτά τόνισε, «από καρδιάς» όπως σημείωσε, ο αν. καθηγητής του πανεπιστημίου Μακεδονίας, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας στο 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών που πραγματοποιείται στο Δασικό Χωριό «ΔΡΥΑΔΕΣ» του Δήμου Ιτάμου Καρδίτσας.
Ο κ. Κ. Αγοραστός κάλεσε τους νέους αγρότες «να συνδιαμορφώσουμε μαζί το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα της περιφέρειας Θεσσαλίας με τη φρέσκια ματιά σας, τις νέες ιδέες σας, τις καινοτόμες πρακτικές σας. Αξίζουν σ’ όλους σας θερμά συγχαρητήρια και επειδή αγωνίζεστε σκληρά και επειδή θυσιάζετε από τον χρόνο που ομολογουμένως δεν έχετε για να προσφέρετε στους συναδέλφους σας και γενικότερα στο αγροτικό κίνημα», πρόσθεσε ο υποψήφιος περιφερειάρχης.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Κ. Αγοραστός στηλίτευσε την πολιτική της κυβέρνησης σε εφαρμογή του Μνημονίου «να εκτινάξει το κόστος παραγωγής στον αγροτικό τομέα με:
-τις αλλεπάλληλες αυξήσεις ΦΠΑ,
-τις αλλεπάλληλες αυξήσεις στη φορολογία του πετρελαίου,
-την επικείμενη αύξηση στο αγροτικό ρεύμα ως 66%
-την δρομολογηθείσα αύξηση στα ασφάλιστρα του ΟΓΑ.
Όλα αυτά συνθέτουν ένα εξαιρετικά δυσμενές και διαρκώς επιδεινούμενο περιβάλλον ιδίως αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι φέτος ούτε ένα προϊόν μέχρι τώρα δεν έχει δώσει στον αγρότη περισσότερα χρήματα απ’ ότι πέρυσι. Η μεγάλη αύξηση στο κόστος παραγωγής θεωρώ ότι υπονομεύει την προσπάθεια των παραγωγών που εργάζονται υπό αντίξοες συνθήκες για να φέρουν πλούτο στην Ελλάδα και φυσικά να κρατήσουν ζωντανή την ελληνική περιφέρεια», τόνισε με έμφαση.
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Κ. Αγοραστός και στο νομοσχέδιο του ΕΛΓΑ λέγοντας: «Δυστυχώς είναι πια νόμος του κράτους ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι ουσιαστικά θα παίρνουν μόνο προκαταβολές κι όχι αποζημιώσεις αφού ο ΕΛΓΑ υποχρεούται να έχει ισοσκελισμένα έσοδα και αποζημιώσεις.
Και πώς να τα ισοσκελίσει όταν ενώ ο μέσος όρος των αποζημιώσεων την τελευταία 10ετία είναι 300 εκατ. ευρώ ετησίως, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εκτιμά ότι θα εισπράττει 190-220 εκατ. ευρώ ετησίως, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μόλις 150 εκατ. ευρώ και σήμερα διάβασα στον ιστότοπο της ΠΑΣΕΓΕΣ ότι το 2009 ο ΕΛΓΑ είχε έσοδα μόλις 44 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια σαφέστατα αρνητική εξέλιξη που δικαίως προβληματίζει – να μην πω τρομάζει - τους Έλληνες παραγωγούς».
Ο κ. Κ. Αγοραστός δεν παρέλειψε στην ομιλία του να κάνει αναφορά και στον Αχελώο: «Αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή χωρίς νερό δεν μπορεί να υπάρξει. Όπως φυσικά δεν μπορεί να υπάρξει και η Θεσσαλία χωρίς νερό. Η αρμόδια υπουργός κα Μπιρμπίλη με την ανοχή αν όχι τη σύμφωνη γνώμη του κ. Παπανδρέου και παρά τα όσα έλεγε ο ίδιος προεκλογικά, σταμάτησε τα έργα του Αχελώου και αποφεύγει ακόμη και τη συντήρηση τους καταδικάζοντάς τα να απαξιωθούν με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χαθούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, κι ενώ ομνύει στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης και της διαβούλευσης, ούτε προχωρά στην παραγωγή φθηνής και καθαρής ενέργειας από τον Αχελώο ούτε ακούει τη φωνή αγωνίας σύσσωμης της Θεσσαλικής κοινωνίας. Αντίθετα μέσω του Μνημονίου εκχωρεί τα λιγνιτικά κοιτάσματα της Ελασσόνας για παραγωγή «βρώμικης» ενέργειας που μολύνει το περιβάλλον. Σ’ αυτήν την πολιτική που επί της ουσίας «τιμωρεί» την Θεσσαλία την απάντηση θα δώσουν ενωμένοι οι Θεσσαλοί στις περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου».