Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Δημοπρατείται η κατασκευή των προσβάσεων στη συμβολή της Εθνικής Οδού Τρικάλων – Άρτας και Τρικάλων - Ιωαννίνων με τη σιδηροδρομική γραμμή Παλαιοφαρσάλου-Καλαμπάκας, προϋπολογισμού 990.000 ευρώ μετά την έγκριση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας



Κώστας Αγοραστός: «Δίνουμε λύση στο πρόβλημα λειτουργίας του περιφερειακού δρόμου της πόλης των Τρικάλων»



Στην τελική ευθεία εισέρχεται από Περιφέρεια Θεσσαλίας η κατασκευή των προσβάσεων στη συμβολή της Εθνικής Οδού Τρικάλων – Άρτας και Τρικάλων - Ιωαννίνων με τη σιδηροδρομική γραμμή Παλαιοφαρσάλου-Καλαμπάκας. Συγκεκριμένα πρόκειται για το έργο «Κατασκευή Αυτόματου Συστήματος Ισόπεδης Διάβασης (ΑΣΙΔ) στη Χ.Θ. 61+250 της Σ. Γ. Παλαιοφαρσάλου -Καλαμπάκας και πρόσθετες εργασίες διασφάλισης προσβασιμότητας του Περιφερειακού Δακτυλίου, τμήμα από Ε.Ο. Τρικάλων-Άρτας έως Ε.Ο. Τρικάλων-Ιωαννίνων», προϋπολογισμού 990.000. Συγκεκριμένα το έργο μετά την έγκριση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας και της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας δημοπρατείται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Όπως τόνισε ο κ. Κώστας Αγοραστός: «Με το έργο αυτό δίνουμε λύση στο πρόβλημα της προσβασιμότητας στον περιφερειακό δρόμος της πόλης των Τρικάλων και βάζουμε ένα τέλος στη αγωνία των κατοίκων του Κηπακίου. Πρόκειται για υποδομές απολύτως απαραίτητες για την ασφάλεια των πολιτών και για την αναβάθμιση των μετακινήσεών τους. Με τις εργασίες που πρόκειται να πραγματοποιηθούν ωφελούνται άμεσα οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης των Τρικάλων, οι χρήστες της Εθνικής Οδού Τρίκαλα – Καλαμπάκα καθώς και οι χρήστες του σιδηροδρόμου γενικότερα».
Τεχνικό αντικείμενο του έργου είναι:
1.        Η κατασκευή Αυτόματου Συστήματος Ισόπεδης Διάβασης (Α.Σ.Ι.Δ.) στο σημείο διασταύρωσης της οδού Περιφερειακής οδού Τρικάλων με την σιδηροδρομική γραμμή (χ.θ. 61+250), με ταυτόχρονη κατάργηση του υφιστάμενου ΑΣΙΔ στην χ.θ. 61+058 και η κατασκευή του θα γίνει σύμφωνα με τη μελέτη η οποία συντάχθηκε από την ΕΡΓΑ ΟΣΕ ΑΕ.
2.        Πρόσθετες εργασίες για την διασφάλιση της προσβασιμότητας και ασφάλειας του Δακτυλίου, οι οποίες είναι:
2.1         Η τοποθέτηση περίφραξης στον κόμβο Κηπακίου, από την θέση των πεζοδιαβάσεων έως τις σιδηροδρομικές γραμμές, ώστε να εξασφαλιστεί η διέλευση των πεζών από τις σηματοδοτούμενες διαβάσεις και μόνο.
2.2         Η τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας στους κόμβους Τσαγκάδα (Χ.Θ.:0+00), Π124 (Χ.Θ.:2+327,74~2+519,35), Ρογγίων (Χ.Θ.: 3+255,63~3+603,86), Αγ. Αποστόλων (Χ.Θ.:4+468,94~4+645,25), Κηπακίου (Χ.Θ.:5+032,78~5+171,07), στο τμήμα από το πέρας του κόμβου Αγ. Αποστόλων (Χ.Θ.:4+645,25) μέχρι την αρχή του κόμβου Κηπακίου (Χ.Θ.:5+032,78 ) (περιλαμβάνει και την γέφυρα Αγιαμονιώτη) και τέλος στον κόμβο Κηπακίου πέριξ της ισόπεδης διάβασης των σιδηροδρομικών γραμμών για την ασφάλεια των διερχομένων οχημάτων και πεζών.
2.3         Η κατασκευή νέας συνδετήριας οδού και αγροτικών οδών για την εξασφάλιση της πρόσβασης των παρόδιων ιδιοκτησιών στον κόμβο Κηπακίου.

Με τα προς εγκατάσταση Α.Σ.Ι.Δ. επιτυγχάνεται η αυτόματη εξασφάλιση των ισοπέδων διαβάσεων με εκπομπή προς τα κινούμενα στην οδό οχήματα, φωτεινών και ηχητικών σημάτων προειδοποιητικών της προσέγγισης σιδηροδρομικού οχήματος στην Ι.Δ., ακολουθούμενη από κάθοδο των ημιδρυφράκτων, η έναρξη της οποίας ενεργοποιεί οπτική ένδειξη προς τον μηχανοδηγό η οποία είναι απόρροια της κανονικής λειτουργίας του συστήματος εξασφάλισης. Επίσης, με την κατασκευή του ΑΣΙΔ θα επιτευχθεί η ασφάλεια στην διέλευση των συρμών αλλά και των οχημάτων στη διασταύρωση της Εθνικής Οδού Τρικάλων – Καλαμπάκας με τη Σιδηροδρομική Γραμμή Παλαιοφάρσαλου - Καλαμπάκας. 
            Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΣΑΕΠ 006/3)