Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Λύση στο αρδευτικό στα δημοτικά διαμερίσματα της Φήκης και του Λιλή, δίνει η περιφέρεια Θεσσαλίας

Λύση στο αρδευτικό πρόβλημα περισσοτέρων από 4.000 στρεμμάτων καλλιεργούμενων εκτάσεων στα δημοτικά διαμερίσματα της Φήκης και του  Λιλή στο δήμο Πύλης, δίνει ένα νέο έργο, τη σύμβαση του οποίου υπέγραψε το μεσημέρι της Πέμπτης ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.
Η σύμβαση υπεγράφη στο πρώην δημοτικό κατάστημα στο δημοτικό διαμέρισμα της Φήκης, παρουσία φορέων και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, αλλά και προέδρων των τοπικών ΤΟΕΒ οι οποίοι εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους στον περιφερειάρχη για τη δρομολόγηση ενός έργου που όπως εξήγησαν, θα δώσει «ανάσα» στην τοπική αγροτική οικονομία.
Πρόκειται για τη βελτιστοποίηση και τον εκσυγχρονισμό των συλλογικών αρδευτικών δικτύων υπό πίεση, στα αγροκτήματα της συγκεκριμένης περιοχής της περιφερειακής ενότητας Τρικάλων, συνολικού προϋπολογισμού 1.514.000,00 ευρώ.
Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή νέων υπόγειων σωληνωτών δικτύων και η συμπλήρωση των υφιστάμενων δικτύων. Τα νέα δίκτυα πρόκειται να κατασκευαστούν στο νοτιοδυτικό πεδινό τμήμα του νομού Τρικάλων και ειδικότερα, στα Αγροκτήματα των Δημοτικών Διαμερισμάτων Φήκης και Λιλή. Σε ότι αφορά το υφιστάμενο δίκτυο, θα λάβουν χώρα βελτιώσεις σε μήκος 25 χιλιομέτρων.
Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ
«Εμείς έστω και την τελευταία στιγμή, μετά από μεγάλη προσπάθεια, καταφέραμε να χρηματοδοτήσουμε αρκετά έργα χρήσιμα για τον αγροτικό τομέα» τόνισε μετά το πέρας της υπογραφής της σύμβασης ο κ. Αγοραστός για να προσθέσει: «ένα από αυτά τα έργα, είναι ο εκσυγχρονισμός και η βελτίωση των υφισταμένων αρδευτικών δικτύων εδώ, στη Φήκη και στο Λιλή. Το έργο αυτό θα φέρει περισσότερο και ποιοτικότερο νερό, χωρίς απώλειες, στις εκμεταλλεύσεις.
Για να είμαι όμως δίκαιος με την ιστορία, οφείλω για το συγκεκριμένο έργο να ευχαριστήσω τον κ. Ηλία Βλαχογιάννη γιατί μαζί πήγαμε και μαζί συγκρουστήκαμε, για να μπορέσουμε τελικά να το εντάξουμε στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Γιατί η ιστορία πρέπει να καταγράφει αλήθειες.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια πως και αυτό το έργο εκτός από την ωφελιμότητά του, θα δώσει εργασία σε ανθρώπους και χρήμα στην τοπική οικονομία».
Ο ΜΑΡΑΒΑΣ
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πύλης κ. Κώστας Μαράβας δήλωσε τα εξής: «θέλω να ευχαριστήσω τον περιφερειάρχη μας. Είναι ένα σημαντικό έργο για την περιοχή μας και ειδικά για την πρώην κοινότητα Φήκης και Παραποτάμου. Το δίκτυο θα εκσυγχρονιστεί και πλέον δε θα έχουμε απώλειες.»
Ο ΧΡ. ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ
Ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης μίλησε για έργο «ζωτικής σημασίας», για να συμπληρώσει πως «μετά από 4 χρόνια ο περιφερειάρχης αγωνίστηκε και κατάφερε να υλοποιήσει ένα έργο που ήταν απενταγμένο». Επιπρόσθετα, ο κ. Μιχαλάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ένταξη στο μέλλον, του έργου που αφορά την υπογείωση των αρδευτικών δικτύων.
ΤΟ ΕΡΓΟ
Το έργο χρηματοδοτείται από πιστώσεις Δημοσίων Επενδύσεων ΣΑ 081/8 και συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. στα πλαίσια του Π.Α.Α. 2007-2013 από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (Ε.Γ.Τ.Α.Α.)-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» (Απόφαση Ένταξης:7216/5-8-09-ΚΩΔ. ΠΔΕ: 2010ΣΕ08180010).
Το έργο δημοπρατήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2014 και ανάδοχος του έργου αναδείχθηκε η εργοληπτική επιχείρηση «ΟΔΕΥΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Τ.Ε.», με ποσοστό έκπτωσης 54,74% και ποσό σύμβασης 685.282,29 € για εργασίες και Φ.Π.Α.
Η μελέτη του έργου εκπονήθηκε από τη Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων με βάση την εκπονηθείσα  από την Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Τρικάλων αρχική μελέτη και η επίβλεψη θα γίνει από το τμήμα Δομών Περιβάλλοντος της ίδιας Υπηρεσίας.
Ο χρόνος διάρκειας εκτέλεσης του έργου είναι  οκτώ  μήνες από την υπογραφή του συμφωνητικού.