Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Σε εκθεσιακό χώρο η οικία του λόγιου Ζήση Οικονόμου στη Σκιάθο

Το έργο δημοπρατείται μετά την έγκριση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας

Κώστας Αγοραστός: «Στηρίζουμε με πράξεις τον πολιτισμό και τα νησιά της Θεσσαλίας»


Δημοπρατείται μετά την έγκριση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού το ενταγμένο στο Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας έργο «Αποκατάσταση του κτιρίου στην οδό Ουρανίτσης 5 στη Σκιάθο και μετατροπή του σε εκθεσιακό χώρο» προϋπολογισμού 53.900,00 € (με ΦΠΑ). 

Όπως ανέφερε ο κ. Κώστας Αγοραστός: «Μέσω του ΕΣΠΑ και σε συνεργασία με τους νησιωτικούς Δήμους της Θεσσαλίας η αιρετή Περιφέρεια υλοποιεί το πρόγραμμα (ΟΣΑΝ)  «Ολοκληρωμένα Σχέδια Ανάπτυξης Νήσων» συνολικού προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα στοχευμένο και σωστά δομημένο πρόγραμμα, με στόχο την ανάπτυξη των υποδομών, αλλά και την αναβάθμιση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των τουριστών των νησιών μας. Μέσω του προγράμματος αυτού δημιουργούμε νέες υποδομές και αναβαθμίζουμε ήδη υπάρχουσες, με στόχο την ενδυνάμωση του πολιτιστικού, αθλητικού και τουριστικού προϊόντος των Σποράδων».

Πλέον μετά την έγκριση αυτή προχωρά ο σχετικός διαγωνισμός από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, που είναι ο δικαιούχος του έργου για την ανάθεση και εκτέλεσή του, με φορέα υλοποίησης την Π.Ε. Μαγνησίας και φορέα λειτουργίας και κύριο του έργου το Δήμο Σκιάθου. Το έργο εντάσσεται στο εγκεκριμένο Ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάπτυξης Νήσου Σκιάθου (ΟΣΑΝ).

Το έργο αφορά σε εργασίες αποκατάστασης της οικίας του λόγιου και ποιητή Ζήση Οικονόμου, προκειμένου αυτή να στεγάσει εκθεσιακό χώρο των προσωπικών του αντικειμένων και των σημαντικότερων έργων του, αλλά και χώρο δανειστικής βιβλιοθήκης των συγγραμάτων του. Το συγκεκριμένο ακίνητο βρίσκεται στην οδό Ουρανίτσης 5, εντός του κεντρικού ιστού της πόλης της Σκιάθου. Στην παρούσα κατάσταση το ακίνητο είναι διώροφη οικοδομή (δίπατο), το ισόγειο (κατώγι) μικτού εμβαδού περίπου μέτρων τετραγωνικών 40.00, αποτελείται από ένα (1) χώρο δωμάτιο, ένα (1) χώρο κουζίνα, ένα (1) χώρο μπάνιο, ένα (1) χώρο εισόδου και χώρο κλίμακας ανόδου προς τον πρώτο υπέρ του ισογείου όροφο. Ο πρώτος υπέρ του ισογείου όροφος μικτού εμβαδού περίπου μέτρων τετραγωνικών 35.00, αποτελείται από δύο (2) χώρους δωμάτια, τον χώρο απόληξης της κλίμακας ανόδου και ένα (1) χώρο χαγιάτι.

Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις αφορούν σε εργασίες για Α) την ολική καθαίρεση των επιχρισμάτων των περιμετρικών εξωτερικών τοίχων, της εσωτερικής κλίμακας, επικοινωνίας του ισογείου με τον πρώτου υπέρ του ισογείου όροφο, της ψευδοροφής, της στέγης, των εσωτερικών και εξωτερικών κουφωμάτων, του δαπέδου του ισογείου και τμήματος των εσωτερικών διαχωριστικών τοιχοδομών του ισογείου Β) την ανακατασκευή της στέγης επιστέγασης του κτιρίου με εμφανή στέγη Γ) την τοποθέτηση νέων ξύλινων κουφωμάτων Δ) την ανακατασκευή του επιχρίσματος της περιμετρικής τοιχοποιίας Ε) την επισκευή και συντήρηση του ξύλινου διαχωριστικού μεσοπατώματος ΣΤ) την κατασκευή νέας ξύλινης εσωτερικής κλίμακας ανόδου προς τον πρώτο υπέρ του ισογείου όροφο, Ζ) την διαμόρφωση του χώρου λουτρού με ταυτόχρονη μετατροπή του σε χώρο WC, Η) την αποκατάσταση του δαπέδου του ισογείου  και Θ) την ανακατασκευή της υδραυλικής και ηλεκτρικής εγκατάστασης με ταυτόχρονή σύνδεση του κτιρίου με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας.