Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ (18/10/2010)


ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: «ΔΕΝ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ ΤΟ… ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ
ΑΛΛΑ ΜΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΕ ΕΝΤΟΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ»

«Δεν είχε τίποτα συγκεκριμένο να πει
για την Θεσσαλία ο κ. Παπανδρέου;»

-«Από την ομιλία του επιβεβαιώθηκε ότι στηρίζει απόλυτα
την πολιτική της κας Μπιρμπίλη εναντίον του Αχελώου»

«Περισσότερο ανήσυχοι για την πορεία των μεγάλων θεμάτων του τόπου μας είναι οι Θεσσαλοί μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, ο οποίος απέφυγε την παραμικρή συγκεκριμένη αναφορά και δέσμευση στα φλέγοντα θέματα της περιφέρειάς μας», επισημαίνει ο αν. καθηγητής του πανεπιστημίου Μακεδονίας, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.
Σε δήλωσή του με αφορμή την επίσκεψη του κ. Παπανδρέου ο κ. Κώστας Αγοραστός επισημαίνει:
«Παρά την καλοπροαίρετη διάθεση με την οποία διαβάσαμε την ομιλία του πρωθυπουργού, σ’ αυτήν δεν υπάρχει η παραμικρή συγκεκριμένη αναφορά στα φλέγοντα ζητήματα της Θεσσαλίας. Σαν ο πρωθυπουργός να επισκέφτηκε την πιο πλούσια χώρα της ΕΕ, το… Λουξεμβούργο, κι όχι μια περιφέρεια με μεγάλα, με υπαρκτά προβλήματα.
Εξίσου καλοπροαίρετα θέτουμε τα εξής ζητήματα:
-Ο κ. Παπανδρέου δεν είχε τίποτα συγκεκριμένο να πει για το σταμάτημα των έργων στον Αχελώο με απόφαση της δικής του κυβέρνησης και ειδικότερα της υπουργού Περιβάλλοντος κας Μπιρμπίλη, στην οποία ο ίδιος έχει αναθέσει (δυο φορές μάλιστα) το συγκεκριμένο υπουργικό θώκο; Η αόριστη αναφορά ότι ισχύει η περυσινή του προεκλογική δήλωση είναι βέβαιο ότι εντείνει την ανησυχία των Θεσσαλών για την τύχη του ζωτικής σημασίας αυτού έργου. Άραγε η προεκλογική δήλωσή του δεν «ίσχυε» όταν λίγες εβδομάδες μετά τις εκλογές του 2009 η κα Μπιρμπίλη τασσόταν εναντίον του έργου του Αχελώου και μάλιστα καλούσε τους Θεσσαλούς αγρότες να σταματήσουν να καλλιεργούν βαμβάκι; Δεν «ίσχυε» όταν η κα Μπιρμπίλη μεθόδευε κατά τον τρόπο που όλοι γνωρίζουμε το σταμάτημα των έργων; Το γεγονός ότι ούτε τώρα την αποδοκιμάζει ο κ. Παπανδρέου δεν μπορεί παρά να ερμηνευτεί ότι στηρίζει απόλυτα την πολιτική της κατά του έργου του Αχελώου.

-Ο κ. Παπανδρέου δεν είχε τίποτα συγκεκριμένο να πει για τη σημαντική καταστροφή που έχει υποστεί φέτος η πιο σημαντική καλλιέργεια στη Θεσσαλία, το βαμβάκι; Ούτε ο κ. Σκανδαλίδης είχε τίποτα συγκεκριμένο να πει για το πώς είναι δυνατόν «να καλυφθούν πλήρως οι ζημιές μέσω ΠΣΕΑ» όπως ισχυρίζεται; Σημειωτέον ότι από το βαμβάκι εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό το αγροτικό εισόδημα στη Θεσσαλία, άρα και η τοπική αγορά.
-Ο κ. Παπανδρέου δεν είχε τίποτα συγκεκριμένο να πει για τις αναγκαίες υποδομές των Μεσογειακών Αγώνων όπως για τα Μεσογειακά Χωριά; Για το αν έχει δεσμεύσει τα απαιτούμενα κονδύλια από τον προϋπολογισμό, για το πότε θα προχωρήσουν οι απαιτούμενες διαδικασίες;
-Ο κ. Παπανδρέου δεν είχε τίποτε συγκεκριμένο να πει για τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της Θεσσαλίας, τη λίμνη Κάρλα, το φράγμα Γυρτώνης, την Ε-65, τις διανομαρχιακές συνδέσεις;
-Ο κ. Παπανδρέου δεν είχε τίποτε να πει για τη δραστική περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και τη μεγάλη μείωση των πόρων του ΕΣΠΑ στη Θεσσαλία;
-Ο κ. Παπανδρέου δεν είχε τίποτε να πει για την εκτόξευση της ανεργίας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, τις απολύσεις και τα λουκέτα στην τοπική αγορά, την περικοπή μισθών και συντάξεων, την διάρρηξη του κοινωνικού ιστού;
Είναι πάρα πολλά τα ερωτήματα που ανακύπτουν στο μυαλό κάθε καλοπροαίρετα σκεφτόμενου Θεσσαλού διαβάζοντας την ομιλία του κ. πρωθυπουργού στην κομματική εκδήλωση στη Λάρισα.
Πέραν του ότι επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Θεσσαλία μετά από ένα χρόνο στην εξουσία και απέφυγε να συναντηθεί με πολίτες ή τους εκπροσώπους των θεσμοθετημένων φορέων της περιφέρειας αλλά περιορίστηκε μόνο να μιλήσει σε κομματικό ακροατήριο.
Το βέβαιον είναι ότι από την Κυριακή οι Θεσσαλοί , στη συντριπτική τους πλειονότητα και ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση, είναι περισσότερο ανήσυχοι για την πορεία των μεγάλων θεμάτων του τόπου μας.
Ταυτόχρονα, όμως καθίσταται ολοένα και πιο ευδιάκριτο ότι στις περιφερειακές εκλογές είναι προς το συμφέρον των Θεσσαλών να επιλέξουν αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση που να είναι θεσμικό αντίβαρο στην κεντρική εξουσία, να έχει ισχυρή φωνή και ξεκάθαρες θέσεις, να διεκδικεί για το καλό της Θεσσαλίας και των Θεσσαλών. Και κυρίως να θέτει στην πράξη τις «κόκκινες γραμμές» προς τον εκάστοτε πρωθυπουργό και την κεντρική εξουσία».