Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Στο ΕΣΠΑ η δημιουργία Δομής Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στην πρώην Παιδόπολη Αγριάς προϋπολογισμού 1 εκ. ευρώ


   Σάββατο, 20 Απριλίου 2013



Κώστας Αγοραστός: «Σε μια δύσκολη εποχή, στηρίζουμε στην πράξη τα άτομα με ειδικές ικανότητες»

Πάνος Σκοτινιώτης: «Ιδιαίτερα σημαντική δομή, που ενισχύει το δίκτυο κοινωνικής στήριξης και αλληλεγγύης του Δήμου Βόλου»



Τη δημιουργία Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης σε κτήρια της πρώην Παιδόπολης Αγριάς, για την στήριξη ειδικών κοινωνικών ομάδων σχεδιάζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα με απόφασή του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ενέταξε στο ΕΣΠΑ το έργο «Παρέμβαση σε δύο κτίρια της πρώην Παιδόπολης Αγριάς για τη δημιουργία Δομής Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ)», προϋπολογισμού 1 εκ. ευρώ, με φορέα υλοποίησης και κύριο του έργου το Δήμο Βόλου.
            Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Σε ένα δύσκολο κοινωνικό-οικονομικό περιβάλλον, η αιρετή Περιφέρεια στηρίζει στην πράξη τα άτομα με ειδικές ικανότητες. Η παρέμβασή μας αυτή αφορά στη δημιουργία μιας σύγχρονης Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, με στόχο τα άτομα που φιλοξενούνται εκεί να μην αντιμετωπίσουν το φάσμα της αποξένωσης και ιδρυματοποίησης και να μπορούν να ζουν κάτω από ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες. Πέραν της αναβαθμισμένης φροντίδας που αναμένεται να παρέχεται στη Στέγη αυτή, νιώθουμε χρέος μας να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης για τους συνανθρώπους μας, στο χώρο αυτό. Σε συνεργασία με το Δήμο Βόλου ενισχύουμε δομές μέριμνας και φροντίδας με στόχο τη συμμετοχή ατόμων με ειδικές ικανότητες σε καθημερινές δραστηριότητες στην κοινότητα και την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτονόμησή τους, καθώς και την κοινωνική τους αποκατάσταση και ενσωμάτωση».
            Απ’ την πλευρά του ο δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Πρόκειται για μια ακόμη, ιδιαίτερα σημαντική δομή, που ενισχύει το δίκτυο κοινωνικής στήριξης και αλληλεγγύης του Δήμου Βόλου. Διεκδικήσαμε με επιτυχία την ένταξη της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ατόμων με νοητική υστέρηση σε πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας. Η νέα αυτή δομή, που αποτελούσε χρόνιο αίτημα του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων & Φίλων Ατόμων με Αναπηρία, θα φιλοξενηθεί προσωρινά στις εγκαταστάσεις του Κε.Σ.Α.Α.Μ (Κέντρο Υποστήριξης Αυτιστικών Ατόμων Μαγνησίας). Ταυτόχρονα επιδιώξαμε   την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την ανακατασκευή δυο κτιριακών μονάδων της πρώην Παιδόπολης Αγριάς, που παραχωρήθηκαν στο Δήμο από την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας,  με στόχο τη μόνιμη εγκατάσταση της Στέγης. Με την ένταξη του  έργου στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ανοίγει πλέον ο δρόμος για την υλοποίηση των αναγκαίων παρεμβάσεων, προκειμένου να καταστούν λειτουργικές οι συγκεκριμένες κτιριακές εγκαταστάσεις. Η πολύ καλή συνεργασία με τον περιφερειάρχη κ. Αγοραστό και τη διαχειριστική αρχή του ΕΣΠΑ, μας δίνει τη δυνατότητα να ξεπερνούμε προβλήματα και να προχωρούμε σε νέα έργα, προς όφελος των πολιτών».
            Το έργο «Παρέμβαση σε δύο κτίρια της πρώην Παιδόπολης Αγριάς για τη δημιουργία Δομής Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ)» αφορά στην ανακατασκευή και αναβάθμιση δύο ισόγειων κτιρίων της πρώην Παιδόπολης Αγριάς για τη δημιουργία δομών Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Το πρώτο κτίριο με εμβαδό 260 τ.μ., περιλαμβάνει πέντε [5] δωμάτια, διάδρομο, χώρους υγιεινής, ένα δωμάτιο με δικό του λουτρό και κουζίνα. Το δεύτερο κτίριο με εμβαδό 411 τ.μ. θα περιλαμβάνει δέκα [10] δωμάτια και έξι [6] χώρους υγιεινής.
            Με στόχο την αποκατάσταση της μορφής και της λειτουργικότητας των κτιρίων, οι εργασίες περιλαμβάνουν ολική αντικατάσταση και  επικεράμωση της στέγης, καθαίρεση επιχρισμάτων και αποκατάσταση, εκσυγχρονισμό κουφωμάτων και νέες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.
                        Η δυναμικότητα των κτιρίων δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας δύο δομών εξοπλισμένων και λειτουργικά διαμορφωμένων για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες εννέα και οκτώ, αντίστοιχα, φιλοξενούμενων ατόμων με νοητική υστέρηση. Οι συγκεκριμένες ΣΥΔ καλύπτουν περίπου το 20% των ατόμων με νοητική υστέρηση στη Μαγνησία, με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Βόλου και συγκεκριμένα το Κέντρο Διημέρευσης Ατόμων με Αναπηρία και τα 2 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά με Αναπηρίες.
            Σημειώνεται ότι το έργο αυτό υποβλήθηκε στον 8ο κύκλο υποβολής προτάσεων της σχετικής πρόσκλησης της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Θεσσαλίας και μετά από συγκριτική αξιολόγηση εγκρίθηκε  η ένταξή του στο Πρόγραμμα. Ειδικότερα, εντάσσεται στον Κωδικό Θεματικής Προτεραιότητας 79 «Άλλες Κοινωνικές Υποδομές» του Άξονα Προτεραιότητας 4 «Αειφόρος Ανάπτυξη και ποιότητα ζωής στη Θεσσαλία» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Χωρικής Ενότητας «Θεσσαλία–Στερεά Ελλάδα–Ήπειρος 2007-2013» που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.).