Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Με αντιπροσωπεία κτηνοτροφικών φορέων της χώρας συναντήθηκε το Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας

  • Κώστας Αγοραστός: «Χρειαζόμαστε ως χώρα νέο παραγωγικό μοντέλο που να έχει ως εθνικό στόχο την παραγωγή και όχι την ανεπανόρθωτη ζημιά στην παραγωγική διαδικασία»


Την ανάγκη μεταρρυθμίσεων οι οποίες όμως δε θα οδηγήσουν σε υπέρμετρη επιβάρυνση των παραγωγικών τάξεων οι οποίες δημιουργούν τον εθνικό πλούτο και την ανάπτυξη στη χώρα, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας κ. Κώστας Αγοραστός, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε το Δ.Σ. της ΕΝΠΕ με αντιπροσωπεία κτηνοτροφικών φορέων με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΣΕΚ κ. Παναγιώτη Πρεβερέτο.
«Αποτελεί πάγια θέση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας η απόρριψη οποιουδήποτε μέτρου που οδηγεί σε συρρίκνωση ή ακόμη και αφανισμό των εναπομεινάντων παραγωγικών κύτταρων της χώρα μας. Ένα από αυτά τα κύτταρα είναι η κτηνοτροφία για την οποία χρειάζεται σαφώς ένα νέο παραγωγικό μοντέλο εάν θέλουμε όντως ο νέος εθνικός στόχος της πατρίδας μας να είναι η παραγωγή και η ανάπτυξη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αγοραστός.
Ο Πρόεδρος των Περιφερειαρχών συμπλήρωσε πως «οφείλουν να συμβάλουν και οι κτηνοτρόφοι στην εθνική προσπάθεια, χωρίς όμως να προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημιά στην παραγωγική διαδικασία. Λέμε «ναι» σε μεταρρυθμίσεις στις οποίες θα έπρεπε να είχαμε προχωρήσει ως χώρα χωρίς να μας το επιβάλλει κανείς, αλλά χωρίς την υπέρμετρη επιβάρυνση των παραγωγικών τάξεων και της παραγωγής που δημιουργεί τον εθνικό πλούτο και την ανάπτυξη σ’ αυτή τη χώρα.
Οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους στα προωθούμενα από την κυβέρνηση μέτρα τα οποία όπως επισημάνθηκε οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε έξοδο από την παραγωγή χιλιάδων αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων.
Σε σχετικό υπόμνημα το οποίο δόθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών, επισημαίνονται τα εξής ζητήματα:

  • Η φορολογική επιδρομή που γίνεται σε βάρος των αγροτών και των κτηνοτρόφων
  • Το ασφαλιστικό ζήτημα
  • Οι αυξήσεις στο ΦΠΑ στις εισροές και τα ζώντα ζώα.
  • Η διεκδίκηση για την μείωση του κόστους παραγωγής (ΦΠΑ. ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ, ΡΕΥΜΑ) προκειμένου να γίνουν ανταγωνιστικά τα ελληνικά προϊόντα.
  • Η άρση των γραφειοκρατικών διαδικασιών στην έκδοση και θεώρηση παραγωγικών άδειων λαϊκών αγορών και η τελική εξάλειψή τους.
  • Η άμεση απόδοση των ενισχύσεων που δικαιούνται οι αγροκτηνοτρόφοι και αλιείς.
  • Η απαίτηση για γενναία ρύθμιση των χρεών των παραγωγών και άμεση χρηματοδότησή τους με χαμηλότοκα δάνεια για συνέχιση της παραγωγής.
  • Η διεκδίκηση για Εθνικό σχεδιασμό ανάπτυξης της Αγροτικής -Κτηνοτροφικής - Πτηνοτροφικής και Αλιευτικής παραγωγής με στόχο την κάλυψη όσο το δυνατό, της διατροφικής επάρκειας της χώρας, την ελαχιστοποίηση των εισαγωγών και την πάταξη των ελληνοποιήσεων.