Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Νέος εξοπλισμός στο ακτινοδιαγνωστικό τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου προϋπολογισμού 473.550 ευρώ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

  • Κώστας Αγοραστός: «Δε σηκώνουμε τα χέρια ψηλά, δεν παραδινόμαστε, εργαζόμαστε συγχρονισμένα ώστε να μη χαθεί ούτε ένα έργο»


Ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών δημόσιας υγείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας έγινε το πρωί της Πέμπτης με την υπογραφή από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό της σύμβασης προϋπολογισμού 473.550 ευρώ που αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση νέου ψηφιακού τηλεχειριζόμενου ακτινοδιαγνωστικού συγκροτήματος πολλαπλών χρήσεων για το εργαστήριο ακτινοδιαγνωστικής – ιατρικής απεικόνισης του νοσηλευτικού ιδρύματος.
Πρόκειται για ένα νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας ο οποίος χρηματοδοτήθηκε μέσα από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2007 – 2013 και έρχεται να αντικαταστήσει τον υπάρχοντα, αλλά και να επιτρέψει στο Νοσοκομείο τη διεξαγωγή μίας σειράς εξειδικευμένων εξετάσεων που μέχρι πρότινος ήταν αδύνατο να υλοποιηθούν. Ουσιαστικά ο νέος εξοπλισμός αναβαθμίζει σε μέγιστο βαθμό το ακτινοδιαγνωστικό τμήμα του Πανεπιστημιακού καθώς λόγω της υψηλής του εξειδίκευσης θα παρέχει ιατρικές υπηρεσίες στους πολίτες της Κεντρικής Ελλάδας που μέχρι πρότινος ήταν εφικτές μόνον στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Με το νέο εξοπλισμό αναμένεται η βελτίωση του επιπέδου ποιοτικής παροχής υπηρεσιών, με ταυτόχρονη ανάπτυξη σύγχρονων υποστηρικτικών λειτουργιών στον τομέα της Α'βάθμιας φροντίδας.
Θα ενισχύσει σημαντικά τον χαρακτήρα του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Επίσης αναμένεται μείωση κόστους λόγω της μείωσης χρόνου αναμονής ασθενών και του μειωμένου κόστους συντήρησης, ενώ θα βελτιώσει το επίπεδο ικανοποίησης του ασθενή με την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.
Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή της σύμβασης ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός επανέλαβε την ανάγκη εγρήγορσης απ’ όλες τις υπηρεσίες προκειμένου μέχρι το τέλος του έτους, όταν και ολοκληρώνεται το ΕΣΠΑ, να μη χαθεί κανένα ιατροτεχνολογικό μηχάνημα που ενισχύει τη δημόσια υγεία.
Αναλυτικότερα στη δήλωση του ο κ. Αγοραστός είπε τα εξής: «Αντιστεκόμαστε, δε σηκώνουμε τα χέρια ψηλά, δεν παραδινόμαστε. Παρ’ όλες τις αντιξοότητες και τις αστοχίες σε όλες τις διαδικασίες, εμείς ξεκινήσαμε από την 1η Ιουλίου του 2011 έναν αγώνα να αναβαθμίσουμε ιατροτεχνολογικά και κτηριακά τα δημόσια νοσοκομεία. Αυτός ο αγώνας συνεχίζεται και στο επόμενο ΕΣΠΑ, αλλά πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί αυτό το ΕΣΠΑ και είμαστε εδώ κάτω από αντίξοες συνθήκες με φοβούμενες και μη συνεργαζόμενες κάποιες εταιρείες, να υπογράψουμε άλλη μία σύμβαση ενός πάρα πολύ χρήσιμου μηχανήματος. Είναι προϋπολογισμού περίπου 500.000 ευρώ, βοηθά στη διάγνωση και θεραπεία των συνανθρώπων μας και αναβαθμίζει το δημόσιο νοσοκομείο και τη δημόσια υγεία. Συνεχίζουμε μέχρι την τελευταία στιγμή, να βρούμε έξυπνες λύσεις και να υπερπηδήσουμε τα εμπόδια ώστε να μη χαθεί κανένα, μα κανένα μηχάνημα ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, γιατί κάθε ένα που χάνεται είναι ένα χτύπημα στη δημόσια υγεία. Αυτό δεν το θέλουμε και στέλνουμε ένα μήνυμα: εμείς δεν είμαστε κατά κανενός, είμαστε όμως υπέρ της δημόσιας υγείας, ειδικά σ’ αυτή την περίοδο. Αυτό να το καταλάβουν όλοι όσοι κινούνται σε άλλο  μήκος κύματος».
Απαντώντας σε δημοσιογραφικό ερώτημα για τα έργα που δεν έχουν ακόμη συμβασιοποιηθεί, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας συμπλήρωσε: «Προσπαθούμε να βρούμε έξυπνες λύσεις για να μη χαθούν τα μηχανήματα σε αυτό το ΕΣΠΑ και να πάρουμε τις ενισχύσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θέλουμε να συμβασιοποιηθούν όλα. Εάν συμβεί αυτό, μπορούμε να δώσουμε προκαταβολή ύψους 50%. Αυτό σημαίνει πως μέχρι το τέλος του χρόνου οι υπηρεσίες πρέπει να τρέξουν «συγχρονισμένα». Πρέπει όλοι να δώσουν προτεραιότητα ώστε να συμβασιοποιηθούν όλα τα έργα, να πάμε στις διαδικασίες άμεσης προκαταβολής και μετά να γίνει από τις αρμόδιες επιτροπές οι επί τόπου πιστοποιήσεις. Πρόκειται για μία μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από κοινού με το υπουργείο για μη χάσουμε ούτε ένα έργο. Γι’ αυτό είπα προηγουμένως πως δεν σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Στο προσεχές διάστημα θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου αποκλειστικά για τα θέματα της δημόσιας υγείας.
Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Από την πλευρά του ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου κ. Κώστας Καραμπάτσας δήλωσε μεταξύ άλλων: «Κάνουμε ότι μπορούμε αυτές τις τελευταίες ημέρες του χρόνου που είναι και οι τελευταίες ημέρες του προγράμματος το οποίο καθυστέρησε για πολλούς λόγους. Ωστόσο συνεχίζουμε τη μάχη και σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε ένα ακόμη πολύ χρήσιμο έργο ύψους περίπου 500.000 ευρώ, την εγκατάσταση του ψηφιακού τηλεχειριζόμενου, ακτινοδιαγνωστικού συγκροτήματος για τις ανάγκες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Θέλω να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Θεσσαλίας που καταφέραμε και αυτό το έργο, τον κ. Αγοραστό που μας βοηθά πάρα πολύ, τη διαχειριστική αρχή, την 5η ΔΥΠΕ και τον κ. Αντωνίου. Η προσπάθεια και ο αγώνας θα είναι συνεχείς μέχρι το τέλος του χρόνου».
Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ 5ης ΥΠΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο διοικητής της 5ης ΔΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας κ. Νέστορας Αντωνίου τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Υπήρξε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι με την ανάγκη να λειτουργήσουμε διοικητικά σε ότι αφορά τα νοσοκομεία. Είμαστε σε πολύ καλό χρόνο πάνω στον οποίο θα εδραιωθεί όλη αυτή η προσπάθεια και νομίζω ότι στις 31/12 θα έχουμε το μαγνήτη του παλιού νοσοκομείου και πολλά άλλα πράγματα σε επίπεδο ΔΥΠΕ. Είμαστε ευτυχείς γιατί τελειώσαμε μία δύσκολη διαδικασία αλλά τα καταφέραμε».
Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ Ι. ΦΕΖΟΥΛΙΔΗΣ
Ο καθηγητής Ακτινολογίας του Πανεπιστημιακού κ. Ιωάννης Φεζουλίδης τόνισε:  «αποκαθίσταται το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με την παλαίωση των μηχανημάτων. Αντικαθίσταται ένα βαρύ μηχάνημα το οποίο εξυπηρετεί τριτοβάθμια κατά κύριο λόγο, ιατρική περίθαλψη. Υλοποιεί εξειδικευμένες εξετάσεις που ουδείς άλλος κάνει στη Θεσσαλία. Είναι τελείως απαραίτητο μηχάνημα και θα συμπληρώσει την γκάμα των εξετάσεων που είχαν χαθεί γιατί είχαν παλιώσει τα προηγούμενα μηχανήματα».