Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Θυρανοίξια για τον Βυζαντινό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στα Κανάλια Μαγνησίας

Ανήμερα της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Νικολάου, τελέσθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης τα θυρανοίξια του ιστορικού Βυζαντινού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Καναλίων Μαγνησίας,   από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνάτιο, παρουσία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού.
Πρόκειται για ένα μοναδικό βυζαντινό μνημείο, ανεκτίμητης ιστορικής αξίας, το οποίο χρονολογείται από τον 12ο αιώνα και αναστηλώθηκε με χρηματοδότηση προϋπολογισμού 592.000 ευρώ μέσα από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, με τις συντονισμένες προσπάθειες της Μητρόπολης, του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των υπόλοιπων τοπικών φορέων.
Ο Ναός είναι κτίσμα βυζαντινών αυτοκρατόρων, πιθανώς των Κομνηνών. Βρίσκεται σε μια καταπράσινη περιοχή, 2 χιλιόμετρα έξω από τα Κανάλια. Μέχρι το 1968 ήταν λειτουργικός. Τότε κατέρρευσε η στέγη του και παρέμεινε κλειστός μέχρι σήμερα, για περισσότερα από 40 χρόνια. Τη δεκαετία του ΄80 ξεκίνησαν οι πρώτες προσπάθειες συντήρησης οι οποίες εν τέλει ευοδώθηκαν με την ολοκλήρωση του έργου συντήρησης και αποκατάστασης.
Το αποτέλεσμα των εργασιών είναι εντυπωσιακό τόσο εξωτερικά, όσο και στο εσωτερικό του Ναού όπου συντηρήθηκαν και αναδείχθηκαν τοιχογραφίες τριών διαφορετικών εποχών.
Τη μοναδική αρχιτεκτονική ομορφιά του Ιερού Ναού είδαν από κοντά δεκάδες κάτοικοι της περιοχής και πιστοί που συμμετείχαν στα θυρανοίξια, ενώ μεταξύ άλλων παρέστησαν επίσης η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Αργύρης Κοπάνας, ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Δημήτρης Νασίκας, η πρώην δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου κ.α.
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ
Μετά το πέρας της τελετής, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ.κ. Ιγνάτιος είπε μεταξύ άλλων: «ευχαριστώ όλους όσους συνέβαλαν στο να φθάσουμε σήμερα σ’ αυτή την τόσο χαρούμενη και σημαντική ημέρα. Θέλω απλώς να μνημονεύσω τον αείμνηστο αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, ο οποίος δε με ρωτούσε πολλά πράγματα, αλλά γι’ αυτό με ρωτούσε. «Τι γίνεται με τον Άγιο Νικόλαο στα Κανάλια;» Είχε κι αυτός πάντα την αγωνία, ήθελε και πιστεύω ότι χαίρεται η ψυχή του που βλέπει ότι με τη χάρη του Θεού ολοκληρώθηκε αυτό το έργο. Επίσης θέλω να σημειώσω την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας. Από τους ανθρώπους της Εφορίας και του Υπουργείου, από τον Περιφερειάρχη και το Δήμαρχο, εμείς θέλουμε να συνεργούμε, να συνεργαζόμαστε και να σεβόμαστε το έργο σας και τις απόψεις σας.
Χαίρομαι επίσης γιατί δε θα είναι ένα μουσείο, αλλά ένας χώρος λειτουργίας. Όταν αυτό το επιτυγχάνουμε νομίζω ότι πλέον όντως είμαστε αυθεντικοί συνεχιστές αυτών που θεμελίωσαν και έφεραν εις πέρας αυτά τα έργα αιώνες πριν. Και οι ψυχές αυτών που τότε λειτούργησαν σ’ αυτόν τον τόπο, πιστεύω ότι σήμερα είναι μαζί μας και ανάμεσά μας και είμαστε κι εμείς ευλογημένοι από αυτούς και μακάρι να υπάρξουν και αυτοί που θα το κρατήσουν ζωντανό και στο μέλλον.
Τα Κανάλια είναι ένας τόπος που είχε παρελθόν και πιστεύω ότι έχει και μέλλον. Και με την Κάρλα και με τον Άγιο Νικόλαο και με τους ανθρώπους του».
Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός τόνισε τα εξής: «πραγματικά είμαστε σήμερα χαρούμενοι και περήφανοι, γιατί στη δύσκολη περίοδο που περνά η χώρα μας παραδίδουμε χρήσιμα έργα για την κοινωνία. Το έργο αυτό, είναι ένα θρησκευτικό μνημείο που εκφράζει τα «θέλω» των ανθρώπων εδώ. Το ήθελαν κι εμείς καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων και την κεντρική διοίκηση. Εδώ οφείλω να μνημονεύσω την εξαίρετη συνεργασία με την κ. Λίνα Μενδώνη, η οποία έχει έρθει πολλές φορές εδώ.
Ήταν ένα δύσκολο έργο με δύσκολο χρονοδιάγραμμα και γι’ αυτό θέλω να ευχαριστήσω και να απονείμω τα εύσημα στους ανθρώπους του Υπουργείου που «έτρεξαν» αυτό το έργο και το ολοκλήρωσαν εντός του χρονοδιαγράμματος καθώς και την πρώην δήμαρχο κ. Λαΐτσου αλλά και τον σημερινό δήμαρχο κ. Νασίκα.
Εντάξαμε αυτό το έργο την τελευταία στιγμή με υπέρβαση προϋπολογισμού, αλλά το εντάξαμε γιατί πιστεύαμε στο έργο αυτό, γιατί είναι έργο προστιθέμενης αξίας στον πολιτισμό μας και θα δώσει μία διαφορετική ζωντάνια στην περιοχή σε συνεργασία με τα άλλα έργα πολιτισμού.
Εδώ έχουμε ένα ακόμη πάρα πολύ μεγάλο έργο το οποίο μπορεί να δημιουργήσει συνέργεια. Είναι το μουσείο της Κάρλας, το οποίο είναι τεράστιο και τώρα καταβάλλουμε προσπάθειες στο Υπουργείο ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία του.
Στα Κανάλια επίσης κατασκευάσαμε και το Κέντρο Υγείας αναμένοντας πλέον από την 5η Διοίκηση Υγειονομικής Περιφέρειας να πράξει αυτά που χρειάζονται για τη στελέχωση και λειτουργία του, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ Σεβασμιότατε γιατί έχουμε πάντα τη δυναμική σας πίσω από τις διεκδικήσεις μας».