Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

• Τις εργασίες του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

    Κώστας Αγοραστός: «Η ιστορία δικαιώνει τους τολμηρούς, αλλά είναι πάντα με το μέρος των ισχυρών. Ουαί τοις ηττημένοις. Και η χώρα μου, η χώρα μας, δεν θέλω να είναι ηττημένη»


Τις εργασίες του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ που διεξάγονται στην Χαλκιδική, χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.
Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Αγοραστού: «Είναι ανάμεικτα τα συναισθήματά μου σήμερα, διότι καλούμαστε σε μια τραγικά δύσκολη στιγμή για τη χώρα, σε μια στιγμή υπέρμετρης εθνικής ανάγκης, σε μια στιγμή που κυριαρχεί η αγωνία στους πολίτες. Μπροστά οι πολίτες, αλλά οι πολίτες φυσικά είναι μπροστά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Γιατί οι Δήμαρχοι, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, είναι ο εγγύτερος θεσμός της δημοκρατίας κοντά στον πολίτη.
Σε μια εποχή που μπαίνουν πολλά διλήμματα, σε μια εποχή της δραχμής ή το ευρώ, σε μια εποχή του τι ξημερώνει αύριο, σε μια εποχή αν θα πληρωθεί η σύνταξη, ο μισθός, ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος, ο κτίστης, ο υδραυλικός, ο κατασκευαστής. Σε μια εποχή αν επιτύχουμε τον εθνικό στόχο να ολοκληρώσουμε το ΕΣΠΑ ή θα μείνει μια τρύπα η οποία δεν θα μπορέσει να καλυφθεί από τον εθνικό προϋπολογισμό ή θα μεταφερθεί στο επόμενο ΣΕΣ, αν είναι επιλέξιμο, και θα χάσουμε χρήματα από το επόμενο. Σε μια εποχή που πρέπει να πάρουμε γρήγορες αποφάσεις.
Αισιοδοξώ και ευελπιστώ οι αποφάσεις να έχουν παρθεί και να είναι οι καλύτερες δυνατές για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.

Εμείς, ήμασταν ξεκάθαροι. Ήμασταν ξεκάθαροι απέναντι στην εθνική προσπάθεια και πάνω από όλα βάζουμε την πατρίδα μας. Γιατί σε μια εθνική καταστροφή, κανείς δεν είναι ασφαλισμένος και σε μια κοινωνική καταστροφή, διότι η κοινωνία μας σήμερα έχει πάθει τεράστια ζημιά. Και αν δεν επανορθωθεί η κοινωνία, δεν θα υπάρξει οικονομία.
Κυρίες και κύριοι, απόψεις που διατυπώνονται καταχρηστικά και καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους, είναι πληγή, μαχαιριά στον θεσμό της Αυτοδιοίκησης.
Εμείς, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, κτίζουμε γέφυρες, όχι Σινικά Τείχη. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, κάνουμε πράξη τη συνεργασία, τη συναίνεση, την συλλογική ηγεσία. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, κάνουμε μια δημιουργική ανατροπή, η οποία έρχεται από τους πολίτες προς τις ηγεσίες.
Για αυτό και λέμε, πάμε από την αρχή. Και πάμε να φτιάξουμε εμείς το μέλλον μας. Μπορούμε, ναι, θα έχουμε κάθε μήνα μία συνεδρίαση, όπως το είπε ο Αποστόλης ο Τζιτζικώστας. Μα άλλωστε, καθημερινά συναντιόμαστε με τους Δημάρχους. Μπορεί να συναντιόμαστε και κάθε μήνα με την ΚΕΔΕ.
Ακόμη, μας ενοχλεί το ότι χρειάζεται ξανά να πιέζουμε για το αυτονόητο. Μεγαλύτερη, κυρίες και κύριοι, αντιρρυθμιστική δύναμη, είναι ο κομματισμός του κράτους. Η μεγαλύτερη ζημία, είναι ο ερασιτεχνισμός και η προσπάθεια ενός ολοκληρωτισμού ως κεντρική κρατική πολιτική.
Θέλουμε να συνεχίσουμε με τα ίδια μυαλά; Το πάθημα δεν γίνεται ποτέ μάθημα στη χώρα μας; Μας έχουν ξεπεράσει οι εξελίξεις και πρέπει να ακούσουμε την φωνή των πολιτών. Και να σας πω, πραγματικά και ειλικρινά, η συναίνεση σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αυτοσκοπό, ούτε μια μηχανιστική επίκληση, παρά αποδεικνύεται καθημερινά και στην πράξη και ενδυναμώνει τους θεσμούς. Εμείς προσπαθούμε, διεκδικώντας πάντα το δικαίωμα στο λάθος, αλλά όχι το δικαίωμα της ατολμίας, της δειλίας, της απραξίας, του εφησυχασμού και του ότι επικαιρικά γυαλίζει, να το ακουμπάμε, να το αγκαλιάζουμε και να πανηγυρίζουμε.
Διεκδικούμε – και το αποδείξαμε – ότι στην πράξη, η συναίνεση, την δείξαμε. Και βέβαια, στην ώρα αυτή μηδέν, που πιστεύω ότι αλλάζει και είμαι σίγουρος ότι θα αλλάξει προς το καλύτερο, εμείς δεν σκύψαμε το κεφάλι ούτε στα δύσκολα που περάσαμε, ούτε στα δύσκολα που έρχονται και θα είμαστε παρόντες στην προσπάθεια της χώρας μας. Θα είμαστε παρόντες στις αγωνίες των συμπολιτών μας.
Όμως, χρειάζεται συναίνεση και συνεργασία. Δεν μπορεί να έρχονται νομοσχέδια στη Βουλή και να τα μαθαίνουμε από τον Τύπο. Δεν μπορεί να γίνονται αλλαγές, να επικαλούμαστε δημοκρατικές διαδικασίες και να μην πάμε από κάτω προς τα πάνω, από το κύτταρο της δημοκρατίας, που είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αν γίνεται κατά αυτόν τον τρόπο κάτι, κρύβεται. Ας μην κρυβόμαστε, κάτι κρύβεται. Μήπως χρειάζεται να κάνουμε όλοι μια θεραπεία αλήθειας, για να αλλάξουμε τα πράγματα;
Και ας μη χάνουμε τον χρόνο, γιατί ο χρόνος δημιουργεί μία τεράστια διαδικασία υφεσιακή. Γιατί η αβεβαιότητα αυτή που γίνεται με το χάσιμο του χρόνου, που ο χρόνος είναι χρήμα, είναι θέσεις εργασίας, είναι έργα, είναι οτιδήποτε, δεν πρέπει να το χάσουμε και με την διαδικασία της Αυτοδιοίκησης. Είτε θέλουμε, είτε δεν θέλουμε, είτε κάποιοι θέλουν, είτε κάποιοι δεν θέλουν, όταν είμαστε στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και είμαστε στην Ευρώπη, να ξέρετε πως ότι ανήκει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα έρθει αργά ή γρήγορα. Γιατί να μην έρθει με συνεργασία, συναίνεση, σωστά και να έχει τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία, παρά να έρχεται πάντα με μεγάλο κόπο και να σπαταλούμε τις δυνάμεις μας, να τις κατασπαταλούμε σε διαδικασίες οι οποίες δεν είναι χρήσιμες στον πολίτη που τον έχουμε «μπροστά»;
Για αυτό εμείς ζητάμε να κτίσουμε γέφυρες και να κερδίσουμε συμμάχους. Ζητάμε να σταματήσουμε αυτό το στρίβειν δια της πολιτικής απόφασης. Ζητάμε εκείνο το οποίο ίσχυε μέχρι σήμερα, ότι να μην είμαστε εκτεθειμένοι στο τυχαίο, στο απρόβλεπτο γεγονός. Ζητάμε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα, γιατί υπερβήκαμε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Αύριο ποιο είναι το σχέδιο; Για να υπάρξει σχέδιο αύριο, χρειάζεται ευρύτερη κοινωνική συναίνεση, ευρύτερη πολιτική συναίνεση, χρειάζεται πολιτική και τεχνοκρατική επάρκεια. Και χρειάζεται όλοι μας να αλλάξουμε, για να αλλάξουμε και την πατρίδα μας και να αλλάξουμε τα πράγματα.
Οι πραγματικές αντοχές της οικονομίας, εξαντλούνται. Γρήγορα πρέπει να παρθεί η απόφαση. Δεν μπορεί να παίζουμε εντός, εκτός και επί τα αυτά. Καθαρές λύσεις, τεχνοκρατικές, πολιτικές και δυνατές.
Κυρίες και κύριοι, εμείς είμαστε έτοιμοι, πρόθυμοι για συνεργασία, συνέργεια και ενότητα δυνάμεων. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας, παίρνουμε το πραγματικό μήνυμα από τους συνανθρώπους μας, για να κερδίσουμε το μέλλον των τοπικών κοινωνιών μας.
Επιτέλους, ας γίνει μία μεγάλη προσπάθεια. Και να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι η ιστορία δικαιώνει τους τολμηρούς, αλλά είναι πάντα με το μέρος των ισχυρών. Ουαί τοις ηττημένοις. Και η χώρα μου, η χώρα μας, δεν θέλω να είναι ηττημένη.
Σας ευχαριστώ πολύ, καλό συνέδριο και πιστεύω το συνέδριο αυτό να είναι διαφορετικό, γιατί και οι καιροί είναι διαφορετικοί.»