Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Ολοκληρώθηκαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας δυο έργα στο Τρίκερι προϋπολογισμού 500.000 ευρώ


Ολοκληρώθηκαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας δυο έργα στο Τρίκερι συνολικού προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, που υλοποιήθηκαν με πόρους του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας.  Οι παρεμβάσεις αυτές χρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο των Ολοκληρωμένων Σχεδίων Ανάπτυξης των Νησιών (ΟΣΑΝ) Σκιάθου, Σκοπέλου, Αλοννήσου και Παλαιού Τρικερίου και συγκεκριμένα αφορούσαν τα εξής έργα στο νησί Παλαιό Τρίκερι:

α) «Τσιμεντοστρώσεις – πλακοστρώσεις οδοποιίας στο νησί παλαιό Τρίκερι», προϋπολογισμού 400.000 ευρώ,  και
β) «Επέκταση αγωγού ύδρευσης προς τον οικισμό του Πύθου στο νησί παλαιό Τρίκερι», προϋπολογισμού 100.000 ευρώ.


Όπως ανέφερε ο κ. Κώστας Αγοραστός: «Μέσω του ΕΣΠΑ και σε συνεργασία με τους νησιωτικούς Δήμους της Θεσσαλίας, η αιρετή Περιφέρεια δημιούργησε  το πρόγραμμα (ΟΣΑΝ) «Ολοκληρωμένα Σχέδια Ανάπτυξης Νήσων» συνολικού προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό είχε σαν στόχο την ανάπτυξη των υποδομών, αλλά και την αναβάθμιση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των τουριστών των νησιών μας. Τα έργα αυτά εκπονήθηκαν και υλοποιήθηκαν σε συνεργασία των Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων και των νησιωτικών Δήμων. Αξιοποιήσαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πόρους του ΕΣΠΑ 2007-2013, βελτιώνοντας τις υποδομές των νησιών και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και μόχλευση στην τοπική οικονομία και κοινωνία».

- Συγκεκριμένα με το έργο «Τσιμεντοστρώσεις – πλακοστρώσεις οδοποιίας στο νησί παλαιό Τρίκερι», προϋπολογισμού 400.000 ευρώ, πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις με στόχο την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων του νησιού αλλά και την τουριστική ανάπτυξη αυτού και συγκεκριμένα:
•           πλακόστρωση τμήματος της κεντρικής  πλατείας, επιφάνειας 925,04 τ.μ.
•           τσιμεντόστρωση κοινοτικών δρόμων που συνδέουν τον οικισμό με διάφορες τοποθεσίες (π.χ. δεξαμενή, Μοναστήρι), συνολικού μήκους 739,39 μ.
•           πλακόστρωση με κολυμβητό λιθόστρωτο α) του δρόμου που εφάπτεται με την κεντρική πλατεία του οικισμού, εμβαδού 263,74 τ.μ. β) του μονοπατιού από τον οικισμό Παλαιό Τρίκερι προς την ακρογιαλιά Παχούλα μήκους 146,00 μ. γ) του μονοπατιού από τον οικισμό Παλαιό Τρίκερι προς τον οικισμό Πύθο, μήκους 1.057,58 μ. και δ) του μονοπατιού από Μοναστήρι έως οικισμό Αγίου Γεωργίου, μήκους 381,00 μ.

Η ανάπλαση της πλατείας συνέβαλλε στην αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του οικισμού, στην ανάδειξη του πολιτισμικού πλούτου και των παραδοσιακών στοιχείων του νησιού, στην τόνωση της τοπικής οικονομίας, ενώ παράλληλα αποτελεί σημείο αναφοράς και πόλο έλξης του παραλιακού οικισμού. Επιπλέον, η τσιμεντόστρωση των παραπάνω δρόμων και η πλακόστρωση των μονοπατιών βελτιώνει την προσβασιμότητα και προσπελασιμότητα των χρηστών του (μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών του νησιού). Η βελτίωση των υποδομών, τόσο της πλατείας, όσο και του οδικού δικτύου, συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται σε αμφίδρομη σχέση και επίδραση με την ανάπτυξη του τουρισμού.

- Το έργο «Επέκταση αγωγού ύδρευσης προς τον οικισμό του Πύθου στο νησί παλαιό Τρίκερι», προϋπολογισμού 100.000 ευρώ αφορούσε στην βελτίωση των υποδομών ύδρευσης του νησιού και ειδικότερα του οικισμού Πύθου. Πραγματοποιήθηκαν έργα ύδρευσης και ειδικότερα επέκταση αγωγού ύδρευσης, με αφετηρία την κεντρική δεξαμενή του νησιού Παλαιού Τρικερίου και κατάληξη στον οικισμό του Πύθου. Έγιναν εργασίες εγκατάστασης υπόγειου δικτύου ύδρευσης, αγωγού PE 10 atm, διαμέτρου Φ90 και συνολικού μήκους 1.100 μέτρων.

Η επέκταση του αγωγού ύδρευσης από την υφιστάμενη δεξαμενή του νησιού  Παλαιού Τρικερίου έως τον οικισμό του Πύθου, συμβάλλει στην εξυπηρέτηση των υδρευτικών αναγκών του οικισμού, δεδομένου ότι η έλλειψη πηγαίου νερού στο νησί Παλαιό Τρίκερι ήταν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα. Πλέον η υδροδότηση του οικισμού θα συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, τόσο των μόνιμων κατοίκων, όσο και των επισκεπτών του νησιού, δίνοντας ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη της Νήσου Παλαιού Τρικερίου, καθώς και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Τα δυο αυτά έργα συγχρηματοδοτήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και περιλαμβάνονται στο «Ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάπτυξης της Νήσου Παλαιό Τρίκερι». Κύριος του έργου και φορέας λειτουργίας είναι ο Δήμος Νοτίου Πηλίου και φορέας υλοποίησης ήταν η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων.