Στις πολλές μάχες που δόθηκαν και κερδήθηκαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους φορείς της Θεσσαλίας διαχρονικά, ώστε σήμερα το έργο του υδροηλεκτρικού της Μεσοχώρας να βρίσκεται ένα βήμα πριν την έναρξη των εργασιών για την ολοκλήρωσή του και ενάμιση χρόνο πριν την έναρξη λειτουργίας του, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε με τον αντιπρόεδρο της ΔΕΗ κ. Γιώργο Ανδριώτη, με αφορμή την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου.
Καθώς το θέμα θα έρθει προς συζήτηση στην αυριανή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, το στέλεχος της ΔΕΗ βρίσκεται στη Λάρισα προκειμένου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας να λάβουν χώρα όλες οι απαιτούμενες ενέργειες. Η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου εξάλλου, αποτέλεσε βασική προτεραιότητα για την περιφερειακή αρχή την τελευταία τετραετία όταν και έλαβαν χώρα σειρά πρωτοβουλιών, προσπαθειών και ενεργειών για να ξεπεραστούν όλα τα προβλήματα.
Ο κ. Ανδριώτης στις δηλώσεις του υπενθύμισε πως το συγκεκριμένο έργο κόστισε μισό δισεκατομμύριο ευρώ στη ΔΕΗ, ενώ κάθε χρόνο χάνονται 34 εκ. ευρώ από τη μη παραγωγή καθαρής ενέργειας. Ωστόσο, με την αποσύνδεση του έργου από τον συνολικό σχεδιασμό της εκτροπής και με τον χαρακτηρισμό του ως καθαρά ενεργειακό, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος ώστε σε ενάμιση χρόνο από σήμερα να ξεκινήσει τη λειτουργία του.
Ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε στα πολλαπλά οφέλη που θα επιφέρει η λειτουργία του υδροηλεκτρικού στη Μεσοχώρα, τονίζοντας πως «δεν αντέχει άλλο η εθνική οικονομία να σπαταλά φυσικούς πόρους που παράγουν φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια». Πρόσθεσε δε, πως πρόκειται για ένα «έργο για όλους» το οποίο επιθυμεί η πλειοψηφία των Θεσσαλών και των Ελλήνων, το οποίο «δημιουργεί ελπίδα για το αύριο».
Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕΗ
Αναλυτικότερα, ο κ. Ανδριώτης τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Ήρθα εδώ στη Λάρισα ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου το οποίο θα συζητήσει την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το έργο της Μεσοχώρας. Η παρουσία μου εδώ είναι ακριβώς για να τονίσει το άμεσο ενδιαφέρον της επιχείρησης επιτέλους να ολοκληρωθεί αυτό το έργο και να αρχίσει να λειτουργεί. Ξέρετε ότι είναι ένα έργο το οποίο ξεκίνησε το 1985, το φράγμα ολοκληρώθηκε πριν από 20 χρόνια περίπου και ο υδροηλεκτρικός σταθμός ολοκληρώθηκε και είναι έτοιμος από το 2000 περίπου. Άρα έχουμε ένα έργο που μας στοίχησε σε τρέχουσες τιμές περίπου 330 εκ. ευρώ, μας στοίχησε σε τόκους κατασκευής 240 εκ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή εφόσον το έργο δε λειτουργεί ακόμη, η επιχείρηση έχει υποστεί μία ζημιά πάνω από 500 εκ. ευρώ και κάθε χρόνος που περνάει χάνεται ενέργεια αξίας 30 εκ. ευρώ, ενώ επιπλέον πληρώνει για τα δικαιώματα διοξειδίου του άνθρακα άλλα 4 εκ. ευρώ το χρόνο.
Είναι μία αιμορραγία που πρέπει να σταματήσει και είναι η ευκαιρία με την αυριανή συνεδρίαση να παρθεί μία θετική απόφαση, να απελευθερωθούν τα χέρια της ΔΕΗ για να προχωρήσουν οι εργασίες ολοκλήρωσης, να αρχίσει να γεμίζει η λίμνη ώστε σε περίπου ενάμιση χρόνο να λειτουργήσει το έργο.
Σε ότι αφορά το γιατί τόσα χρόνια δε λειτούργησε το έργο, κατά τη γνώμη μου δύο είναι οι βασικοί παράγοντες. Ο πρώτος ότι το έργο είχε συμπεριληφθεί στο συνολικό πακέτο των έργων εκτροπής του Αχελώου και στην άδεια περιβαλλοντικών όρων του συνολικού πακέτου. Πλέον το έργο της Μεσοχώρας έχει αποσυνδεθεί από τα έργα της εκτροπής. Η μελέτη το αντιμετωπίζει ως ένα καθαρά ενεργειακό έργο.
Ο δεύτερος λόγος ήταν η ανεπάρκειες της πολιτείας. Η πολιτεία έφτιαξε νόμους που έλεγε ότι για να γίνει οποιοδήποτε έργο πρέπει να έχει σχέδια διαχείρισης υδάτων. Από την άλλη όμως τα σχέδια αυτά δεν γίνονταν με τον σωστό τρόπο που απαιτούσε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι οι προσφυγές που έφθαναν στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχαν ως αποτέλεσμα την ακύρωση των έργων καθώς δεν υπήρχαν τα απαιτούμενα σχέδια διαχείρισης. Επιτέλους τώρα υπάρχουν σχέδια διαχείρισης, άρα τα έργα δεν μπορούν να ακυρωθούν με αυτή την δικαιολογία και πλέον δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για να προχωρήσει το έργο της Μεσοχώρας.
Τέλος, πρέπει να λάβουμε υπόψη πως ένα έργο το οποίο απαξιώνεται και ξεπερνά τις προβλέψεις του σχεδιασμού του συνεπάγεται και κινδύνους.
Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός δήλωσε τα εξής: «Επιτέλους τέλος. Ένα μεγάλο έργο το οποίο είναι χρήσιμο στην κοινωνία, στην οικονομία και στο περιβάλλον, με στρατηγική και σχέδιο πρόκειται να αρχίσει να υλοποιείται και μέσα στο χρονοδιάγραμμα του ενάμιση έτους να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει προς όφελος όλων.
Εμείς αύριο συζητάμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η διαβούλευση της οποίας ολοκληρώθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου. Από εκεί και πέρα αρχίζει η διαδικασία έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων που είναι απαραίτητη προϋπόθεση.
Περάσαμε πάρα πολλά. Κερδίσαμε τη μάχη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με τα 13 προδικαστικά ερωτήματα, κερδίσαμε τη μάχη της σύνταξης και της έγκρισης των διαχειριστικών σχεδίων και κερδίζουμε τώρα και τη μάχη με το χρόνο για ολοκληρώσουμε το έργο αυτό που – επαναλαμβάνω – είναι έργο για όλους. Έργο που θα φέρει θέσεις εργασίας, θα αξιοποιήσει τουριστικά την περιοχή, θα δώσει φιλική προς το περιβάλλον παραγωγή ενέργειας αλλά και τη δυνατότητα να πιάσουμε τους στόχους της «Ευρώπης 2020», δηλαδή το 20% της ενέργειας που παράγεται να είναι φιλική στο περιβάλλον. Επίσης δίνουμε τη δυνατότητα να μην πληρώνουμε στο χρηματιστήριο ρύπων 4 εκ. ευρώ το χρόνο, να κερδίζει η ΔΕΗ 30 εκ. ευρώ το χρόνο, να μην εισάγουμε πρώτες ύλες και να μην καίμε το απόθεμα του λιγνίτη και να προστατεύουμε το περιβάλλον με λιγότερη έκλυση διοξειδίου. Ακόμη, το έργο συμβάλει καθοριστικά και στην αντιπλημμυρική προστασία των κατάντη περιοχών, καθώς επίσης και στη βιώσιμη ανάπτυξη από την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων στα κατάντη λειτουργούντα έργα του Αχελώου.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το έργο αυτό είναι σχεδόν ολοκληρωμένο. Χρειάζονται από τη ΔΕΗ περίπου 28 εκ. ευρώ για να επισκευαστούν οι ζημιές που έγιναν από τη χρονική απαξίωση του έργου. Σε ότι αφορά τους κατοίκους της περιοχής εκεί, τους οποίους και σκεφτόμαστε, δεν πρόκειται να αδικηθεί κανείς.
Είναι ένα έργο το οποίο τόσα χρόνια έχασε πάνω από 500 εκ. ευρώ. Δεν αντέχει άλλο η εθνική οικονομία να σπαταλά φυσικούς πόρους που παράγουν φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια. Ταυτόχρονα το έργο θα συμβάλει στο να μην εισάγει ενέργεια η ΔΕΗ σε στιγμές που υπάρχουν υψηλές απαιτήσεις σε ενέργεια, ώστε να μην χάνεται συνάλλαγμα. Είναι σημαντικό να είμαστε ενεργειακά αυτάρκεις.
Συμβάλλει στην τόνωση της απασχόλησης με τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι παρά το γεγονός ότι το έργο είναι ουσιαστικά αυτοτελές, αυτό εξακολουθούσε επί χρόνια να είναι συνδεδεμένο με το σχήμα της μερικής εκτροπής του Αχελώου προς τη Θεσσαλία, με αποτέλεσμα να απαξιώνεται επένδυση περίπου 283.000.000€ μέχρι σήμερα (σε ιστορικές τιμές) και επίσης να στερείται η χώρα από μία παραγωγή περίπου 360 GWhκαθαρής (πράσινης) ηλεκτρικής ενέργειας ανά έτος, η αξία της οποίας υπερβαίνει τα 30.000.000€ το χρόνο.
Με το σχεδιασμό αλλά και με τη συνέργεια και την ένωση των δυνάμεων, πιστεύω πως το έργο αυτό - το οποίο θέλει η πλειοψηφία των Θεσσαλών και του ελληνικού λαού - επιτέλους να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί.
Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Ανδριώτη για το ενδιαφέρον του.
Είναι ένα έργο που δημιουργεί ελπίδα για το αύριο.»