Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

• Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αρωγός στην πρωτοβουλία για την ανάδειξη του δαμάσκηνου Σκοπέλου

  • Διεθνής συνάντηση για τη δαμασκηνοπαραγωγή στη Σκόπελο
  • Νίκος Πλωμαρίτης: "Είμαστε κοντά στον πρωτογενή τομέα, στηρίζουμε εκείνους που παράγουν εθνικό πλούτο"


Τη στήριξη από την Περιφέρεια Θεσσαλίας κάθε πρωτοβουλίας για την ενίσχυση, κατοχύρωση και εξωστρέφεια της δαμασκηνοπαραγωγής αλλά και κάθε άλλης αναπτυξιακής δράσης στον πρωτογενή τομέα στη Σκόπελο, τόνισε ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Βορείων Σποράδων κ. Νίκος Πλωμαρίτης στο πλαίσιο της τρίτης διεθνούς συνάντησης του "European Fruit Research Institute Network" που πραγματοποιήθηκε στη Σκόπελο με αντικείμενο το δαμάσκηνο.
Περισσότεροι από 150 επιστήμονες αλλά και καλλιεργητές που προέρχονται από την Ευρώπη, την Αμερική, την Κίνα και την Ιαπωνία και ασχολούνται αποκλειστικά με το δαμάσκηνο, συμμετείχαν στις εργασίες που ως στόχο είχαν την ανάπτυξη της δαμασκηνοπαραγωγής στη Σκόπελο η οποία για το νησί αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη καλλιέργεια πίσω από αυτή της ελιάς.
Στο πλαίσιο της συνάντησης επίσης, τονίστηκε η ιδιαίτερα η ανάγκη χαρακτηρισμού του δαμάσκηνου Σκοπέλου ως προϊόν ονομασίας προέλευσης, με διεθνή απήχηση και φυσικά πολλαπλά οφέλη για την τοπική οικονομία.


Στις εργασίες συμμετείχαν μία πλειάδα διακεκριμένων επιστημόνων όπως οι Δρ. Αλεξ. Παπαχατζής, Καθηγητής Δενδροκομίας ΤΕΙ Λάρισας, αν. Πρόεδρος τμήματος Φυτικής Παράγωγης, Δρ. Ιωάννης Βαγγέλας Καθηγητής Εφαρμογών (Φυτοπαθολογίας) ΤΕΙ Λάρισας, τμ. Φυτικής Παραγωγής και Δρ Γεώργιος Ζακυνθινός, αν. Καθηγητής ΤΕΙ Καλαμάτας, Εργαστήριο Βιολογίας και Τεχνολογίας Οπωροκηπευτικών.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Πλωμαρίτης μετέφερε τους χαιρετισμούς και την αμέριστη συμπαράσταση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού στην πρωτοβουλία, ενώ συμπλήρωσε μεταξύ άλλων πως "σε μία περίοδο όπου η χώρα, η οικονομία και η κοινωνία έχουν υποστεί σημαντική ζημιά από τη δύσκολη συγκυρία, κάθε πρωτοβουλία που ως στόχο έχει τον πρωτογενή τομέα και την ανάπτυξη της παραγωγής και της εξωστρέφειας των τοπικών προϊόντων, βρίσκει αρωγό και συμπαραστάτισσα την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες και μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα έχει επενδύσει στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα είτε μέσα από υποδομές, είτε μέσα από προγράμματα στήριξης της παραγωγής. Η στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής, είναι στήριξη εκείνων που παράγουν εθνικό πλούτο που τόσο έχει ανάγκη σήμερα η χώρα μας" κατέληξε ο κ. Πλωμαρίτης.