Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Ξεκινούν τα έργα πρόληψης δασικών πυρκαγιών στο δημοτικό δάσος Μελιβοίας του Δ. Αγιάς

Κώστας Αγοραστός: «Έργο ουσίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση ενδεχόμενων πυρκαγιών»

Αντώνης Γκουντάρας: «Στόχος να κάνουμε το δάσος της Μελιβοίας, όπως ήταν το 2007»



Ένα νέο έργο στον τομέα της πρόληψης δασικών πυρκαγιών, ξεκινούν Περιφέρεια Θεσσαλίας και Δήμος Αγιάς. Το έργο αφορά τεχνικές παρεμβάσεις στο δημοτικό δάσος Μελιβοίας του Δ. Αγιάς, με στόχο την πρόληψη από ενδεχόμενη πυρκαγιά στο μέλλον. Το έργο είναι προϋπολογισμού 124.160,00 ευρώ και υλοποιείται από πόρους του προγράμματος «Αλεξ. Μπαλτατζής». Αυτά έγιναν γνωστά κατά την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής, στην έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ανέφερε τα εξής: «Σε συνεργασία με το Δήμο Αγιάς και με τον δήμαρχο Αντώνη Γκουντάρα, εκμεταλλευόμαστε κάθε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, για να εντάξουμε έργα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, αλλά και της Θεσσαλίας. Στο δάσος της Μελιβοίας, ξεκινά ένα έργο, το οποίο προβλέπει 3 κλειστές δεξαμενές 100 κυβικών μέτρων νερού και δυο παρατηρητηρίων, τα οποία χωροθετήθηκαν σε συνεργασία με την Πυροσβεστική και το Δασαρχείο. Παράλληλα, το έργο προβλέπει τη συντήρηση των αντιπυρικών ζωνών και τη δημιουργία και συντήρηση δασικών δρόμων. Πρόκειται για ένα έργο ουσίας, καθώς πρέπει να διαφυλάξουμε τον δασικό μας πλούτο, όντας έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε περιόδους κρίσεων και πυρκαγιών. Συνεπώς, η συνεργασία αποφέρει καρπούς, η διεκδίκηση αποφέρει αποτέλεσμα, τα οποία διαχέονται στην τοπική οικονομία και κοινωνία».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας τόνισε: «Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, υλοποιούμε ένα ακόμα έργο, το οποίο έρχεται, προκειμένου να προστατέψει την καμένη περιοχή του δάσους Μελιβοίας και βεβαίως, να προστατέψει τις κατάντι περιοχές, που ως γνωστό αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις πλημμύρες. Το συγκεκριμένο έργο αφορά στην πρόληψη των πυρκαγιών με τρεις δεξαμενές, με παρατηρητήρια θέασης και με συντήρηση των δασικών δρόμων και των αντιπυρικών ζωνών. Είναι μια προσπάθεια, η οποία συνεχίζεται και πιστεύουμε ότι θα φτάσουμε στο τελικό σημείο, όπου θα παραδώσουμε ένα δάσος, όπως ακριβώς ήταν πριν την καταστροφική πυρκαγιά του 2007».

Το έργο αφορά την κατασκευή τριών κλειστών δεξαμενών από σκυρόδεμα χωρητικότητας 100κ.μ. νερού η καθεμία, καθώς και την τοποθέτηση δύο ξύλινων παρατηρητηρίων στο Δημοτικό Δάσος Μελιβοίας του Δ. Αγιάς. Οι θέσεις των δεξαμενών και των παρατηρητηρίων έγινε σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αγιάς και το Δασαρχείο Αγιάς, έτσι ώστε να καλύπτεται σχεδόν όλη η έκταση του Δημοτικού δάσους σε περίπτωση πυρκαγιάς, με αποτέλεσμα να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος για το γέμισμα των υδροφόρων οχημάτων της πυροσβεστικής, των εθελοντών και του Δήμου.

Επίσης  θα γίνει συντήρηση της αντιπυρικής ζώνης εντός του δημοτικού δάσους περίπου 2,26 χλμ και των δύο κεντρικών δασικών αρτηριών συνολικού μήκους περίπου 13,6 χλμ. με σκοπό την ομαλή και χωρίς εμπόδια κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων.

Παρόντες ακόμα κατά την υπογραφή της σύμβασης ήταν ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας του Δ. Αγιάς κ. Δημήτρης Παπακώστας και ο ανάδοχος κ. Κώστας Τριανταφύλλου.