ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΚΩΣΤΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
«Περιοχή – πρότυπο ο Αλμυρός»
-«Χωρίς να κάνει έργο, ο κ. Παπατόλιας κατάφερε σε 4 χρόνια να χρεοκοπήσει τη νομαρχία Μαγνησίας. Μπορεί να αναλάβει τον «κουμπαρά» της Θεσσαλίας;»
-«Οι αγρότες της Θεσσαλίας να στείλουν μήνυμα με την ψήφο τους για δίκαιες αποζημιώσεις στο βαμβάκι, προώθηση αρδευτικών έργων και πρόγραμμα νιτρορύπανσης»
Να γίνει η περιοχή του Αλμυρού πρότυπο όπως η κοινότητα Ανάβρας έθεσε ως κεντρικό στόχο του ο αν. καθηγητής του πανεπιστημίου Μακεδονίας, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας σε μεγάλη συγκέντρωση στον Αλμυρό.
«Είναι προτεραιότητά μας η περιοχή της Νοτιοδυτικής Μαγνησίας να κερδίσει γρήγορα το χαμένο έδαφος από την χαμένη 4ετία του κ. Παπατόλια, ο οποίος χωρίς να κάνει έργο κατάφερε το ακατόρθωτο: να υπερχρεώσει τη νομαρχία Μαγνησίας μέσα σε μόλις 4 χρόνια κι ενώ παρέλαβε πλεόνασμα 1 εκατ. 830 χιλ. ευρώ σύμφωνα με τον πρώην νομάρχη κ. Γιάννη Πρίντζο».
Ο κ. Κ. Αγοραστός ανέφερε χαρακτηριστικά τις δηλώσεις του κ. Παπατόλια στις 7 Οκτωβρίου 2008: «Ας κάνουμε τη Νοτιοδυτική Μαγνησία εργαστήρι πολιτικής συμμετοχής και ας καταλήξουμε σε κοινό πλαίσιο προτεραιοτήτων», έλεγε τότε ο απερχόμενος νομάρχης θέτοντας 9 προτεραιότητες, τις οποίες φυσικά δεν προχώρησε. Κι αντί να έλθει σήμερα ενώπιόν σας να απολογηθεί που άλλα έταξε και άλλα έκανε, αυτός έρχεται και εξαγγέλλει όσα ακριβώς εξήγγειλε το 2006», σημείωσε.
Ο κ. Κ. Αγοραστός τόνισε ότι «σύντομα κλείνει η κακή αυτή παρένθεση για τη Μαγνησία και ξεκινά νέα εποχή για την περιοχή του Αλμυρού όπως συνολικά για την Θεσσαλία, εποχή δημιουργίας και προόδου».
Παρουσιάζοντας τις αναπτυξιακές και κοινωνικές προτεραιότητές του για την περιοχή της Νοτιοδυτικής Μαγνησίας, ο κ. Κ. Αγοραστός έθεσε ως κεντρική του προτεραιότητα την εξασφάλιση των αναγκαίων υδάτινων πόρων που απειλούνται από την ερημοποίηση και την υφαλμύρωση με ανυπολόγιστες αρνητικές συνέπειες, τόσο για την υγεία των κατοίκων της περιοχής όσο και για την αγροτική παραγωγή και οικονομία».
Στις προτεραιότητές του ο κ. Κώστας Αγοραστός ενέταξε «τον εκσυγχρονισμό του δικτύου ύδρευσης με ενσωμάτωση σε αυτό πηγών και γεωτρήσεων, τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα με την κατασκευή αναβαθμίδων σε Χολόρεμα, Πλατανόρεμα, Κεφάλωση και Σαλαμπριάς και την εκπόνηση μελέτης αξιοποίησης υδάτων από δημιουργία φραγμάτων, λιμνοδεξαμενών, αλλά και ταμιευτήρων όπου υπάρχει η δυνατότητα».
Εκτενή αναφορά έκανε στους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής παρουσιάζοντας το αγροτικό του πρόγραμμα, για το οποίο είπε ότι «αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα του ενωτικού συνδυασμού μας «Συμμαχία Υπέρ των Πολιτών». Όπως είπε στο αναπτυξιακό του πρόγραμμα προβλέπονται μεταξύ άλλων «η σύσταση ομάδας διαχείρισης κρίσεων, το παρατηρητήριο τιμών, η προώθηση και διαφήμιση των ποιοτικών προϊόντων με «Θεσσαλική ταυτότητα» εντός και εκτός Ελλάδας, η ενίσχυση πρωτοβουλιών για τη μεταποίηση και τυποποίηση προϊόντων, η τακτική παρουσία των γεωτεχνικών της περιφέρειας Θεσσαλίας στους αγρούς, η προώθηση και ολοκλήρωση των αναγκαίων αρδευτικών έργων.
Οι αγρότες της Θεσσαλίας και ειδικότερα της Μαγνησίας δεν τρέφουν ψευδαισθήσεις: ψήφος στον κυβερνητικό υποψήφιο κ. Παπατόλια σημαίνει αποδοχή των αποζημιώσεων – ψίχουλα για λίγους στο βαμβάκι, σημαίνει αποδοχή της μη συνέχισης του προγράμματος μείωσης της νιτρορύπανσης, σημαίνει αποδοχή του αναστολής των έργων του Αχελώου και γενικά των αναγκαίων αρδευτικών έργων στη Θεσσαλία.
Αντίθετα, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας αντιλαμβάνονται ότι είναι προς το συμφέρον τους να εκλέξουν περιφερειακή αυτοδιοίκηση και αιρετό περιφερειάρχη να διεκδικεί από την κεντρική εξουσία κι όχι να είναι το μακρύ χέρι του κράτους και ο… φοροεισπράκτορας της τρόικας», τόνισε με έμφαση ο κ. Κ. Αγοραστός.
Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας έκανε ειδική αναφορά στον «καταστροφικό», όπως τον χαρακτήρισε «νέο νόμο του ΕΛΓΑ για τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο αφού οι παραγωγοί υποχρεούνται να πληρώνουν μεγάλες εισφορές και θα παίρνουν μόνο προκαταβολές και αποζημίωση στο τέλος του χρόνου υπό την προϋπόθεση ότι οι συνολικές αποζημιώσεις που έδωσε ο ΕΛΓΑ είναι λιγότερες από τις εισφορές των αγροτών. Φανταστείτε ότι για τη μεγάλη καταστροφή που υφίστανται αυτές τις ημέρες οι βαμβακοπαραγωγοί από τις βροχοπτώσεις, αν η διαδικασία ξεκινήσει από το 2011, τότε θα πάρουν μια προκαταβολή πιθανόν τον Φεβρουάριο και εξόφληση αν έχει λεφτά ο ΕΛΓΑ στο τέλος του 2011. Δηλαδή θα πάρουν αποζημίωση 15 ολόκληρους μήνες μετά τη συγκομιδή!», είπε.
Στις προτεραιότητές του για τη Νοτιοδυτική Μαγνησία ο κ. Κώστας Αγοραστός ενέταξε τις εξής:
-Ένταξη και υλοποίηση του έργου «Λιμνοδεξαμενή Ξηριά»
-Έλεγχος του θαλάσσιου μετώπου από τη ρύπανση των βιομηχανιών
-Προστασία και ανάδειξη του αισθητικού Δάσους Κουρί, που είναι ένα από τα από τα 19 Αισθητικά Δάση της χώρας.
-Δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων- τεχνητής λίμνης- αναψυκτηρίου -παιδικού σταθμού- στη θέση «Αλώνια» που συνορεύει με το αισθητικό Δάσος Κουρί δημιουργώντας ένα πόλο έλξης για τους φυσιολάτρες, τους αθλητές αλλά και τους πολίτες.
-Ανάδειξη και προστασία της περιοχής φυσικού κάλλους «ΖΗΡΕΛΙΑ» με δημιουργία κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και παρατηρητηρίων άγριας ζωής
-Αξιοποίηση της Δημοτικής Πινακοθήκης Αλμυρού μέσω του Δικτύου Πινακοθηκών
-Στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο από την Αμαλιάπολη ως τις Νηές έχουν εντοπιστεί 12 ναυάγια της ύστερης ρωμαϊκής και βυζαντινής περιόδου. Στα πλαίσια ενός προγράμματος καταδυτικού τουρισμού μπορούν να αξιοποιηθούν, δημιουργώντας ρεύμα καταδυτικού τουρισμού στην περιοχή.
-Σχέδιο «ήπιων» μορφών τουριστικής ανάπτυξης για το όρος Όθρυς με δημιουργία – διάνοιξη, σήμανση περιπατητικών-ορειβατικών μονοπατιών και δημιουργία Χώρων Αναψυχής
-Βελτίωση του επαρχιακού οδικού δικτύου και δημιουργία οδικών προσβάσεων στις παραλίες
-Έργα υποδομής στο λιμάνι και τη χερσαία ζώνη του Αλμυρού ώστε να καταστεί μια εναλλακτική αφετηρία για αναψυχή προς τις Β. Σποράδες και προς τον Παγασητικό.
-Αλιευτικό καταφύγιο στο Αχίλλειο
-Βιώσιμες λύσεις στα προβλήματα στέγασης των δημοτικών σχολείων του Αλμυρού».