Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Εγκαινιάστηκαν τα νέα γραφείο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας


Παρουσία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνου Αγοραστού, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2/12/2016 η τελετή αγιασμού των νέων γραφείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, τα οποία στεγάζονται πλέον σε ιδιόκτητο κτίριο της Περιφέρεια Θεσσαλίας – Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων.

Η τελετή αγιασμού έγινε χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνατίου και παρουσία, της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων κ. Κολυνδρίνη, του Βουλευτή της Ν.Δ. κ. Μπουκώρου, των Θεματικών Αντιπεριφερειαρχών Θεσσαλίας κ.κ. Κίτσιου και Χατζόπουλου, του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Καλτσογιάννη, του Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Πολύζου, του Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σαβελίδη, της πρώην Υφυπουργού κ. Χρυσοβελώνη, εκπαιδευτικών, σχολικών συμβούλων και μαθητών.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων με προτεραιότητα την ορθολογική και ωφέλιμη διαχείριση των χρημάτων των πολιτών και στόχο την εξοικονόμηση πόρων, τα τελευταία χρόνια έχει προβεί στην περιστολή ανελαστικών δαπανών που μπορούσαν να αποφευχθούν προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Η μετεγκατάσταση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, έγινε σε ιδιόκτητο κτίριο της ΠΕ Μαγνησίας-Σποράδων, στο κτίριο τ. Οργανισμού Καπνού («Καπνάκι»), γεγονός που σημαίνει μηδενική υποχρέωση καταβολής ενοικίου. Ενοίκιο, που επιβαρύνει σε μεγάλο ποσοστό το σύνολο των λειτουργικών της δαπανών που επωμίζεται εξ ολοκλήρου η Περιφέρεια Θεσσαλίας  (καθαριότητα, ηλεκτρικό ρεύμα, τηλεφωνία, γραφική ύλη, πετρέλαιο θέρμανσης, συντήρηση ανελκυστήρα, μηχανολογική υποστήριξη κ.ά.).
Ο χώρος είναι υπερσύγχρονος και έχει δεχτεί εργασίες ανακαίνισης, οι οποίες ολοκληρώθηκαν χάρη σε τρεις εργολαβίες που «έτρεξε» η Δ/νση Τεχνικών Έργων από το 2013 και οι οποίες πληρούν τις προδιαγραφές των μελετών, αλλά και τις επιθυμίες που εξέφραζε κατά καιρούς το ανθρώπινο δυναμικό της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και για τις οποίες υπήρχε κατανόηση και συνακόλουθη συμφωνία από μέρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός τόνισε: «Αυτό το έργο έχει διπλή σημασία. Πρώτον ότι αξιοποιείται ένα κτίριο που ήταν της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ένα κτίριο που εδώ στην περιοχή δημιουργούσε και περιβαλλοντική και κοινωνική ρύπανση και δεύτερον ότι αποκτά μόνιμη στέγη η πρωτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και οι σύμβουλοι με όλο το αρχείο τους και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Αξιοποιήθηκε το κτίριο, επενδύσαμε πάνω από 100.000€, διαμορφώσαμε τους εσωτερικούς χώρους και τον περιβάλλοντα χώρο, να είναι κατάλληλοι και βέβαια στην πορεία θα υπάρξουνε και άλλες παρεμβάσεις ώστε να γίνει πλήρως και καλύτερα λειτουργικός ο χώρος. Επίσης, έχουμε παραχωρήσει και στο ελεγκτικό συνέδριο ένα κτίριο όπου στεγάζονται οι ανάγκες του ελεγκτικού συνεδρίου σε μια εποχή που τα οικονομικά της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης έχουν μειωθεί κατά 60% και πλέον. Η Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ανήκουν στο Υπουργείο Παιδείας, όμως εμείς ως Περιφέρεια είμαστε αρμόδιοι για τη λειτουργία τους και για αυτό το λόγο προσπαθούμε να βρούμε λύσεις ούτως ώστε να λειτουργούν σωστά, να επενδύονται λιγότερα χρήματα και ταυτόχρονα να έχουν λειτουργικούς χώρους μόνιμους χώρους ώστε να μην είναι πάντα σε αβεβαιότητα. Εξοικονομούμε αρκετά χρήματα σε όλη την Περιφέρεια και για αυτό προχωρούμε σε τέτοιες λύσεις. Το βασικό σε όλα αυτά είναι η συνεργασία, η συνέργεια, η πραγματική συνεργασία, η αλληλοβοήθεια. Πρέπει να συνεργαζόμαστε όλοι μαζί για να βρούμε λύσεις και όχι να δημιουργούμε προβλήματα».

Το ισόγειο και ο 1ος όροφος είναι εμβαδού 125 τμ. έκαστος, ενώ ο 2ος όροφος 110 τμ. Επομένως η συνολική επιφάνεια των γραφείων είναι 360 τμ. (χωρίς την κοινόχρηστη σκάλα, τη ράμπα και τον χώρο του ανελκυστήρα). Επιπρόσθετα για το αρχείο της υπηρεσίας έχει παραχωρηθεί στον 1ο όροφο του κτιρίου Καπνού χώρος 76,42 τμ., ενώ για τον ίδιο λόγο γίνεται χρήση και του υπογείου.
Οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν αφορούσαν, στην ανακαίνιση χώρων κτιρίου Καπνού για τη μετεγκατάσταση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αντικατάσταση λέβητα πετρελαίου στο λεβητοστάσιο του κτιρίου Καπνού και σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου, συντήρηση κτιρίων αρμοδιότητας ΠΕ Μαγνησίας, ειδικά για το Κτίριο Καπνού:
1.         Πλήρης ανακαίνιση 2ου ορόφου:
-                    αποξήλωση παλαιάς ταπετσαρίας,
-                    καθαίρεση υπάρχουσας τουαλέτας και κατασκευή 2 νέων WC (ανδρών & γυναικών),
-                    αποξήλωση υπάρχουσας κουζίνας και αποκατάσταση του χώρου για δημιουργία γραφείου,
-                    κατασκευή νέας κουζίνας σε χώρο μικρής αποθήκης
-                    αντικατάσταση δαπέδου 2ου ορόφου και επίστρωση αυτού με laminate
-                    ολικό βάψιμο του χώρου, συμπεριλαμβανομένου των εσωτερικών θυρών
2.        Κατασκευάστηκε ράμπα πρόσβασης ΑΜΕΑ στον αύλειο χώρο του κτιρίου.
3.        Καθαίρεση του παλαιού και κατασκευή νέου ανελκυστήρα και αντίστοιχων μηχανοστασίων.
4.        Βάψιμο γραφείων ισογείου και 1ου ορόφου λόγω φθορών.
5.        Συντήρηση εξωτερικής θύρας 1ου ορόφου λόγω φθοράς.
6.        Έλεγχος μόνωσης 2ου ορόφου και συντήρηση αυτής.
7.        Καθαρισμός βεράντας 1ου ορόφου από μπάζα που εμποδίζουν την απομάκρυνση βρόχινου νερού.
8.        Εγκατάσταση 2 κλιματιστικών μονάδων.
9.        Εξωτερικό βάψιμο κτιρίου.
10.    Καθαρισμός αύλειου χώρου, κλάδεμα δέντρων, σημειακή αποκατάσταση αύλειου χώρου με ψυχρό ασφαλτόμιγμα.