Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Στην τελική ευθεία το ΠΔ για τον Όλυμπο

Μακρά συνάντηση εργασίας του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό σήμερα στην Περιφέρεια
Δεσμεύσεις του Αναπληρωτή Υπουργού για Κάρλα – περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης στερών αποβλήτων
Προτάσεις Κ. Αγοραστού για την έγκριση περιβαλλοντικών μελετών και το σχέδιο νόμου για το δομημένο περιβάλλον


Στην τελική ευθεία για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τον Όλυμπο είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος καθώς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έστειλε την απαιτούμενη γνωμοδότησή του, ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Τσιρώνης στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό κατά τη συνάντησή τους σήμερα στην έδρα της Περιφέρειας.
Κατά την εφ’ όλης της ύλης συνάντηση, η διάρκεια της οποίας  ξεπέρασε τη μία ώρα, συζητήθηκε και το θέμα του περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης στερεών αποβλήτων περιφέρειας Θεσσαλίας με τον αναπληρωτή υπουργό να επισημαίνει: «το σχέδιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι από τα καλύτερα. Βρίσκεσθε σε προχωρημένο στάδιο. Μόλις επιστρέψω στην Αθήνα είναι από τα πρώτα που θα υπογράψω, είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε».
Ο κ. Γιάννης Τσιρώνης δεσμεύτηκε να υλοποιήσει και την πρόταση που του κατέθεσε ο κ. Κώστας Αγοραστός να υπάρξει χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες δαπάνες που θα προκύψουν για τη διαχείριση (συντήρηση – λειτουργία) της λίμνης Κάρλας μετά την ολοκλήρωση των έργων. Ο Περιφερειάρχης ανέδειξε ταυτόχρονα και την αναγκαιότητα πρόσληψης του απαιτούμενου προσωπικού στη λίμνη Κάρλα.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος αφού ενημερώθηκε από τον Περιφερειάρχη για τις επενδύσεις αξιοποίησης της βιομάζας στη Θεσσαλία, επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε, «η αξιοποίηση της βιομάζας μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα».
Στη συνάντηση ο κ. Κώστας Αγοραστός ζήτησε από τον κ. Γιάννη Τσιρώνη:
-Οι διαδικασίες που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος να είναι ευέλικτες και λειτουργικές «για να μην μπλοκάρουν στη γραφειοκρατία και, αντίθετα, να έχουν αξία για την κοινωνία και το περιβάλλον»
- Να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την έγκριση των περιβαλλοντικών μελετών όταν αυτή γίνεται στις κεντρικές υπηρεσίες στην Αθήνα προκειμένου «να ξεκινούν γρήγορα και τα έργα αλλά και οι επενδύσεις που τόσο έχει ανάγκη σήμερα η χώρα μας».

Στη συνάντηση έγινε ακόμη συζήτηση για τα «πράσινα σημεία» (ανακύκλωσης – διαλογής στην πηγή) με τον κ. Ι. Τσιρώνη να τάσσεται υπέρ του να είναι χαμηλού κόστους αλλά και για τους χώρους διαχείρισης επικινδύνων απορριμμάτων που, όπως είπε, πρόκειται να δημιουργηθούν  επτά σε όλη την Ελλάδα.