Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Εγκαινιάστηκε το νέο κτίριο του ΕΠΑΛ Βελεστίνου προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας

Κώστας Αγοραστός: «Δίνουμε το μήνυμα ότι υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα. Η Ελλάδα της συνεργασίας, της δημιουργίας της υπευθυνότητας, του ρεαλισμού, της ουσίας, της σοβαρότητας»


 


Λύση στο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε το ΕΠΑΛ Βελεστίνου δίνει η παράδοση του νέου κτιρίου, που πραγματοποιήθηκε σε μια συμμετοχική τελετή. Το έργο ενταγμένο στο Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας με τίτλο «Κατασκευή Σχολικού Κτιρίου ΕΠΑΛ Βελεστίνου», ήταν προϋπολογισμού 3.568.000,00€ (με ΦΠΑ) με δικαιούχο το Δήμο Ρήγα Φεραίου. Παρόντες στην τελετή των εγκαινίων ήταν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κα Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Δημήτρης Νασίκας, οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Κίτσιος και Χατζόπουλος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Λιούπης Ιγγλέσης, Καλτσογιάννης, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κα Αναστασοπούλου, η πρώην Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Λαϊτσου, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μαγνησίας κ. Σαβελίδης, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Κιαμέτης, ο Διευθυντής του ΕΠΑΛ κ. Μαρέτος, εκπαιδευτικοί, αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, μαθητές και γονείς.

Όπως δήλωσε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Είναι ιδιαίτερη χαρά να παραδίδουμε σήμερα ένα σύγχρονο, λειτουργικό σχολείο στο οποίο διεισδύουν οι ανθρώπινες επιθυμίες της περιοχής. Είναι ένα σχολείο κόσμημα στο οποίο δίνεται η δυνατότητα οι δάσκαλοι και, οι μαθητές να επιτελούν καλύτερα το εκπαιδευτικό και μαθητικό τους έργο. Είναι ένα έργο συλλογικό το οποίο ταυτίζεται με τη φιλοσοφία διοίκησης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και αυτό γιατί επιλέξαμε να ασκούμε συλλογική ηγεσία. Ταυτίζεται γιατί οι πολλοί προσφέρουμε από λίγο για να γίνει το μεγάλο, το οποίο είναι και το ζητούμενο. Το έργο αυτό είχε πολλές δυσκολίες. Ξεκίνησε από το μηδέν σε μια περίοδο που οι πόροι του ΕΣΠΑ για τέτοια έργα είχαν εξαντληθεί. Αλλά χάριν στη συνεργασία, τη συνέργεια, τον ρεαλισμό, την ουσία, την υπευθυνότητα το έργο αυτό ολοκληρώθηκε. Η συνεργασία με τον Δήμο, τις υπηρεσίες, τους δασκάλους, το σύλλογο γονέων ήταν υποδειγματική, με σχέδιο, χρονοδιάγραμμα, αρχή, μέση και τέλος. Όταν πριν από χρόνια είχαμε επισκεφθεί το παλιό σχολείο, διαπιστώσαμε ότι βρισκόταν σε κακή κατάσταση. Δεν μπορούσε κανείς να διδάξει και να διδαχθεί εκεί, και αυτό ήταν άδικο για τα παιδιά, που είναι οι φορείς νέων ιδεών και το οξυγόνο της ζωής. Καθίσαμε τότε και σχεδιάσαμε ένα σχολείο του μέλλοντος, ένα διαγενεακό σχολείο. Χρειάστηκε να βρεθεί οικόπεδο, να γίνει η μελέτη, μια σειρά εγκρίσεων από την περιφερειακή διευθύντρια εκπαίδευσης μέχρι το αρμόδιο Υπουργείο, ένταξη για χρηματοδότηση, δημοπράτηση και γενικά μια γραφειοκρατική διαδικασία η οποία για άλλα σχολεία κρατάει χρόνια. Εδώ όμως πήγαμε πολύ γρήγορα. Και παρά τα capital control είχαμε θωρακιστεί ως Περιφέρεια Θεσσαλίας ώστε να μπορούν να πληρωθούν οι κατασκευαστές και να προχωρούν γρήγορα τα έργα. Από το Βελεστίνο του Ρήγα Φεραίου στέλνουμε σήμερα το μήνυμα ότι υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα. Η Ελλάδα της συνεργασίας, της δημιουργίας της υπευθυνότητας, του ρεαλισμού και σ’ αυτό συντελέσαν όλοι. Θα πρέπει όμως και οι επιχειρήσεις, σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία, να επιστρέφουν ένα μέρος των κερδών τους στην κοινωνία, βοηθώντας τους Δήμους που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση, κρατώντας παράλληλα συνεκτικό τον κοινωνικό ιστό για να μπορούν να υπάρχουν και οι ίδιες καθώς δεν ζουν εν κενό».

Στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό τον νυν Δήμαρχο κ. Δ. Νασίκα και την πρώην Δήμαρχο κα Ε. Λαΐτσιου απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα από τον διευθυντή του σχολείου για την ουσιαστική συμβολή τους στην κατασκευή του νέου κτιρίου.


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Το έργο «Κατασκευή Σχολικού Κτιρίου ΕΠΑΛ Βελεστίνου» αφορούσε την ανέγερση διώροφου διδακτηρίου ΕΠΑΛ, συνολικής δόμησης 2.072,63 τ.μ.  εντός οικοπέδου 10.000 τ.μ. και χωροθετείται στο Ο.Τ. Γ71α, της πόλης του Βελεστίνου του Δήμου Ρήγα Φεραίου. Το κτίριο αποτελείται από ισόγειο, Α΄ όροφο και υπόγειο, ενώ η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων καταλαμβάνει τμήμα του ισογείου σε χαμηλότερη στάθμη από τους υπόλοιπους χώρους. Περιλαμβάνει οχτώ αίθουσες διδασκαλίας, δύο ξένων γλωσσών και έξι εργαστηρίων, γραφεία διοίκησης, βιβλιοθήκη, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χώρους υγιεινής και τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους.

Το έργο αποσκοπεί στην αναβάθμιση της κτιριακής υποδομής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στο πλαίσιο αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στο Δήμο Ρήγα Φεραίου. Η κατασκευή του δίνει λύση στο στεγαστικό πρόβλημα του σχολείου, καθώς μέχρι σήμερα το σχολείο στεγάζόταν σε πρόχειρες λυόμενες αίθουσες, μη ικανοποιώντας τις απαιτήσεις λειτουργίας του σχολείου, με πάνω από 80 μαθητές στο τελευταίο έτος.