Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Εγκαινιάστηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας η Λεωφόρος Καραμανλή

Κώστας Αγοραστός: «Ολοκληρώσαμε ένα σημαντικό έργο ασφάλειας για τις ανθρώπινες κοινότητες, για τους Λαρισαίους και όχι μόνο»




«Ολοκληρώσαμε ένα σημαντικό έργο ασφάλειας για τις ανθρώπινες κοινότητες, για τους Λαρισαίους και όχι μόνο. Το έργο αυτό ανήκει σε όλους τους πολίτες που διέρχονται από αυτό το κομμάτι του δρόμου», σημείωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός κατά την τελετή των εγκαινίων της ανακατασκευασμένης λεωφόρου Καραμανλή.

Το έργο «Κατασκευή Λεωφόρου Καραμανλή Λάρισας (Παλαιά Εθνική Οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης από την οδό Διγενή Χ.Θ. 5+700 μέχρι την οδό Βαρδουσίων Χ.Θ. 6+630», είχε προϋπολογισμό μελέτης 5.000.000,00 €, φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Θεσσαλίας και χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας.

Πλέον, σημείωσε ο κ. Αγοραστός, η Λάρισα και η Θεσσαλία αποκτούν έναν ασφαλή αυτοκινητόδρομο εντός του αστικού ιστού σε ένα σημείο στο οποίο έχουμε θρηνήσει πολλά θύματα. Έτσι, τόσο οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή όσο και οι επισκέπτες, θα μπορούν να κινούνται με ασφάλεια.

«Το συγκεκριμένο σημείο του δρόμου ήταν το πιο επικίνδυνο σε όλο το μήκος της λεωφόρου Καραμανλή, για το οποίο μετά από προσπάθεια αλλά και την τελευταία επικαιροποίηση του ΕΣΠΑ καταφέραμε να εξασφαλίσουμε τα κονδύλια ώστε να υλοποιηθεί. Ο νέος δρόμος, που ολοκληρώθηκε είναι ένας σύγχρονος κλειστός αυτοκινητόδρομος δυο κατευθύνσεων και διπλής κυκλοφορίας, με παράπλευρους παραδρόμους δυο χιλιομέτρων, νησίδες, στηθαία ασφαλείας, ηλεκτροφωτισμό, θέσεις στάθμευσης, όπου θα μπορούν να σταματούν τα αστικά λεωφορεία με ασφάλεια, ενώ έχουν σχεδιαστεί σε καίρια σημεία, ισόπεδες διαβάσεις πεζών με πεζοφάναρα», τόνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τις υπηρεσίες της περιφέρειας Θεσσαλίας καθώς και τους κατασκευαστές για την ολοκλήρωση του.

Τα εγκαίνια τέλεσε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιγνάτιος ενώ παραβρεθήκαν ακόμα ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γρηγόρης Παπαχαραλάμπους, οι αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Δημήτρης Παπαδημόπουλος, Χρήστος Καλομπάτσιος και Θανάσης Παιδής, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, οι περιφερειακού σύμβουλοι κ.κ. Γιώργος Λαδόπουλος, Νίκος Λιούπας, Απόστολος Μπέμπης, Γιώργος Σάκκας, ο γενικός διευθυντής της Περιφέρειας κ. Κώστας Μέγας, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, οι κατασκευαστές του έργου και πολλοί πολίτες.


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Με την εργολαβία έγινε η κατασκευή τμήματος της Π.Ε.Ο. Αθηνών-Θεσσαλονίκης εντός της πόλης Λάρισας από την οδό Διγενή έως την οδό Βαρδουσίων, περιλαμβάνει την αρτηρία, το παράπλευρο δίκτυο, τους ισόπεδους κόμβους, αποχετευτικά – αποστραγγιστικά έργα, σήμανση-ασφάλιση, ηλεκτροφωτισμό-σηματοδότηση του έργου καθώς και εργασίες εγκατάστασης πρασίνου.

Αναλυτικότερα, τεχνικό αντικείμενο του έργου ήταν η πλήρης κατασκευή Αστικής Αρτηρίας η οποία περιλαμβάνει την κύρια αρτηρία μήκους περίπου 1Km το παράπλευρο δίκτυο εξυπηρέτησης των παρόδιων ιδιοκτησιών μήκους 1,8Km (δεξιά και αριστερά της αρτηρίας) από την οδό Διγενή (Χ.Θ. 5+700) έως την οδό Βαρδουσίων (Χ.Θ. 6+630) με τις προσαρμογές των ήδη διανοιγμένων κάθετων δημοτικών οδών .Οι ισόπεδοι κόμβοι της οδού Διγενή – 303 ΠΕΒ και της οδού Δούκα – Ενιπέως , κατά τη φάση κατασκευής τροποποιήθηκαν από ισόπεδους σηματοδοτούμενους όπως προέβλεπε η μελέτη, σε κυκλικούς για την επικοινωνία του παράπλευρου δικτύου με την Ε.Ο αλλά και μεταξύ τους, καθώς επίσης και για τη δυνατότητα αναστροφής  του χρήστη της οδού. Με την εργολαβία διανοίχτηκε και οδός στο τέλος του έργου παράλληλα με τις προσβάσεις της γέφυρας του ΟΣΕ προκειμένου να εξασφαλιστεί η καλύτερη και ασφαλέστερη σύνδεση των παράπλευρων κατω την υφιστάμενη γέφυρα του ΟΣΕ.

Το τμήμα της αρτηρίας από την Χ.Θ. 5+680 έως την Χ.Θ. 6+630 έχει χαρακτήρα Αστικής Αρτηρίας με δύο (2) λωρίδες ανά κατεύθυνση καθώς και διαχωριστική νησίδα πλάτους 5m. Το πλάτος των παράπλευρων οδών που χωροθετούνται εκατέρωθεν της αρτηρίας σε όλο το μήκος είναι περίπου 5,50m και το πεζοδρόμιο μεταξύ αρτηρίας και παράπλευρων έχει μέσο πλάτος 3,00m. Για την εξυπηρέτηση των αστικών συγκοινωνιών έχουν προβλεφθεί στάσεις λεωφορείων πλάτους 2,50m και μήκους 24,00m.

Η ασφάλιση του έργου επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση συστημάτων αναχαίτισης οχημάτων (ΣΑΟ) στην κεντρική νησίδα και τοποθέτηση σιδηρών κιγκλιδωμάτων για την παρεμπόδιση εισόδου των πεζών στην αρτηρία. Υπάρχει ηλεκτροφωτισμός σε όλο το μήκος της αρτηρίας.

Με την παράδοση του εν λόγω οδικού τμήματος αντιμετωπίζεται το χρόνιο πρόβλημα της ανεξέλεγκτης κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων στο εν λόγω τμήμα της οδού και επιτυγχάνεται η ασφαλής κίνηση των κατοίκων της περιοχής με συνέπεια την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους αλλά την ταχύτερη και ασφαλέστερη μετακίνηση των διερχόμενων χρηστών της οδού.