Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Συνάντηση Χαρίτση – Αγοραστού για την ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ

Ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης, συναντήθηκε σήμερα με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό. Συζήτησαν για την πορεία σχεδιασμού και υλοποίησης των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Ο Υφυπουργός δήλωσε: «Βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στη διαδικασία ενεργοποίησης των προσκλήσεων για έργα της νέας προγραμματικής περιόδου. Σύμφωνα με σημερινά στοιχεία, έχει ήδη ενεργοποιηθεί το 25% του νέου ΕΣΠΑ που αντιστοιχεί σε ποσό της τάξης των 4,5 δισ. ευρώ. Βάσει του σχεδιασμού που έχουμε πραγματοποιήσει, έως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει ενεργοποιηθεί το 50%, το μισό δηλαδή των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ και ήδη όλοι οι φορείς βρίσκονται σε διαδικασία υποβολής προτάσεων για την υλοποίηση νέων έργων. Πρόκειται για προσκλήσεις τομεακών και περιφερειακών προγραμμάτων σε μια σειρά από δραστηριότητες που είναι πολύ σημαντικοί για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Αναφέρομαι τόσο στην ενίσχυση του τομέα επιχειρηματικότητας και στην υποστήριξη παρεμβάσεων στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής, όσο και σε δράσεις που σχετίζονται με έργα υποδομών και περιβάλλοντος. Θεωρούμε ότι ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία και τις αποφάσεις του Eurogroup, είναι πάρα πολύ σημαντικό να επιταχύνουμε τη διαδικασία υλοποίησης των νέων προγραμμάτων που θα έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.
Τα υψηλά ποσοστά ενεργοποίησης του νέου ΕΣΠΑ μας φέρνουν πολύ πιο μπροστά σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσοστά της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου 2007-13, ενώ και για τη νέα περίοδο 2014-20 βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερο σημείο αφετηρίας σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, όπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η κινδυνολογία διαψεύδεται παταγωδώς από τα ίδια τα νούμερα. Προχωρούμε με σοβαρότητα και σχεδιασμό σε συνεργασία με φορείς όπως οι περιφέρειες, οι οποίες έχουν συνδράμει αποφασιστικά. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί και θα έχει πολύ σημαντικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία η οποία πλέον εισέρχεται σε μια νέα αναπτυξιακή φάση».


Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας δήλωσε: «Σε μια δύσκολη εποχή που η χώρα υπέφερε συνεργαστήκαμε με τον κ. Χαρίτση και καταφέραμε να αλλάξουμε την αρχιτεκτονική του χρηματοδοτικού μοντέλου της ΕΕ μόνο για την Ελλάδα και έτσι δεν χάθηκε ούτε ένα ευρώ ευρωπαϊκών πόρων στην περίοδο 2007-13. Επίσης καταφέραμε να κάνουμε εξυγίανση των προγραμμάτων ώστε να κλείσουν σωστά.  Έχουν δρομολογηθεί ενέργειες ώστε να μη μείνουν ημιτελή έργα και δημιουργούν στρεβλώσεις, οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές. Ταυτόχρονα, ενεργοποιήσαμε και τρέξαμε γρήγορα το νέο ΕΣΠΑ. Έχουμε ενεργοποιήσει όλους τους κωδικούς που αφορούν την κοινωνική πρόνοια. Έχουμε επιδοτήσει τους γονείς των φτωχών οικογενειών για να πάνε τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς. Το 50% των οικογενειών δεν πληρώνει τροφεία. Έχουμε ενεργοποιήσει δράσεις φροντίδας και συμβουλευτικών υπηρεσιών για τις κακοποιημένες γυναίκες. Ανοίξαμε προσκλήσεις για τη δημόσια υγεία, για έργα υποδομών, για το περιβάλλον, για το νερό, για βιολογικούς καθαρισμούς, για την επιχειρηματικότητα. Με συνεργασία και στρατηγική οργανώνουμε τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ, ώστε να πετύχουμε τη μέγιστη προστιθέμενη αξία».