Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Ανακατασκευάζεται το σκοπευτήριο του Δήμου Ρήγα Φεραίου

Με 500.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Κώστας Αγοραστός: «Με προγραμματισμό, δουλειά και συνεργασία

όλων των φορέων φέρνουμε αποτελέσματα»
Μετά την εξασφάλιση 15 εκατ. ευρώ για κλειστά γυμναστήρια, ένα κολυμβητήριο στη Θεσσαλία, αλλά και το ποδηλατοδρόμιο των Τρικάλων ακόμα ένα αθλητικό έργο, το σκοπευτήριο του Δήμου Ρήγα Φεραίου εντάχθηκε σήμερα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα, εξασφαλίσθηκε κονδύλι 500.000 ευρώ, ώστε το ημιτελές σήμερα σκοπευτήριο να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί προς χρήση.

Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός: «Σε συνεργασία με τον υπουργό, κ. Χατζηδάκη, αλλά και τον γενικό γραμματέα επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Γιαννούση, εντάξαμε στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων την ανακατασκευή και τη συνέχιση των εργασιών ενός σημαντικού έργου στον Δήμο Ρήγα Φεραίου, το σκοπευτήριο του Δήμου. Το έργο αυτό πρόκειται να χρηματοδοτηθεί με 500.000 ευρώ για να μπορέσει να ολοκληρωθεί, ούτως ώστε να έχουμε ένα σύγχρονο σκοπευτήριο στην περιοχή και να φιλοξενούμε όλους τους αγώνες που πρέπει να έχουμε ως Θεσσαλία. Άλλο ένα σημαντικό αθλητικό έργο έρχεται να προστεθεί στα προηγούμενα που έχουμε εντάξει μέχρι σήμερα. Έτσι ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων, που εντάχθηκαν στον τομέα του αθλητισμού τον τελευταίο καιρό, ξεπερνά τα 16 εκατομμύρια ευρώ, που σημαίνει νέες θέσεις εργασίας και μόχλευση στην πραγματική οικονομία. Στέλνουμε λοιπόν ένα μήνυμα ότι με προγραμματισμό, δουλειά και συνεργασία όλων των φορέων φέρνουμε αποτελέσματα».

            Από την πλευρά της η δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου τόνισε τα εξής: «Εκφράζουμε την ιδιαίτερη ικανοποίησή μας που το έργο του Σκοπευτηρίου εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Με την ουσιαστική συμβολή του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού και τη συνεχή ενεργοποίηση του Δήμου μας κατορθώθηκε η εξασφάλιση μιας μεγάλης χρηματοδότησης μέσω της οποίας θα ολοκληρωθούν οι εργασίες του Σκοπευτηρίου στο Ριζόμυλο. Έτσι η περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου θα αποκτήσει ένα πολύ σημαντικό αθλητικό κέντρο, μοναδικό σε όλη την κεντρική Ελλάδα, το οποίο θα εξυπηρετήσει όλους τους συλλόγους και τους φορείς που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο άθλημα, ενώ θα αποτελέσει πόλο έλξης διαφόρων εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε σχέση με τα σχολεία καθώς και άλλων επισκεπτών».


Το έργο περιλαμβάνει την Συντήρηση - Επισκευή του υφιστάμενου κτιρίου του Σκοπευτηρίου  (το οποίο κατασκευάστηκε πριν το 2000  υπό την επίβλεψη της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών της πρώην Νομαρχίας Μαγνησίας με χρηματοδότηση από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού),  το οποίο όμως δεν ολοκληρώθηκε και εμφανίζει πλήρη εικόνα εγκατάλειψης. Το κτίριο χρήζει πλήρους επισκευής για να μπορεί να δοθεί σε χρήση.  Το έργο περιλαμβάνει τις παρακάτω εργασίες:

- Συντήρηση - Επισκευή του υφιστάμενου κτιρίου, όπως αποκατάσταση κατεστραμμένων επιστρώσεων (δάπεδα), αποκατάσταση κατεστραμμένων επιχρισμάτων , μόνωση κτιρίου, χρωματισμός κτιρίου , επισκευή ηλεκτρολογικής και υδραυλικής εγκατάστασης του.
- Ολοκλήρωση οικοδομικών εργασιών στο ένα από τα κτίσματα σκόπευσης
- Αγορά εξοπλισμού εκτοξευτήρων (μηχανών εκτόξευσης πιάτων) για ένα από τα κτίσματα σκόπευσης.
- Περιβάλλον χώρος, περίφραξη, προσπελάσεις, διαμόρφωση τμήματος χώρων στάθμευσης,  υδροδότηση  Π.Χ., λοιπές εγκαταστάσεις και λειτουργίες.

Επισημαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για την ολοκλήρωση του Σκοπευτηρίου Δήμου Ρήγα Φεραίου (για το οποίο έχουν ήδη δαπανηθεί αρκετά χρήματα), διότι είναι ένα έργο Ευρωπαϊκών Προδιαγραφών (το μοναδικό σκοπευτήριο στην Κεντρική Ελλάδα) και η ολοκλήρωση του και λειτουργία του θα αποτελέσει πόλο έλξης για την διεξαγωγή τοπικών και ξένων διοργανώσεων-αγώνων. Άλλωστε είναι ένα έργο, για το οποίο υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους τοπικούς σκοπευτικούς συλλόγους. Το έργο συμβάλλει στου παρακάτω τομείς:

ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Αύξηση της απασχόλησης λόγω δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, αφενός μεν κατά την διάρκεια υλοποίησης  του έργου, αφετέρου δε κατά την διάρκεια λειτουργίας του.

ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
η λειτουργία του Σκοπευτηρίου  του Δήμου Ρήγα Φεραίου συνεπάγεται νέες θέσεις εργασίας, ενώ σίγουρα η ύπαρξη του θα συμβάλλει στην οικιστική αναβάθμιση της περιοχής, χωρίς να επιφέρει οποιαδήποτε δυσμενή επίπτωση στο περιβάλλον. Στόχος του έργου είναι η βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος παράλληλα με την ανταπόκριση στις ζητούμενες αθλητικές λειτουργίες. Η σύγχρονη αντίληψη για τη ποιότητα των αστικών χώρων σχετίζεται με τις αυξανόμενες ανάγκες των ανθρώπων για κοινωνική ζωή, η οποία ενισχύεται από ένα άνετο φυσικό περιβάλλον.
Αισθητική αναβάθμιση της περιοχής.

ΑΛΛΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
Τόνωση της ψυχολογίας των χρηστών και των περιοίκων λόγω επαφής με  αθλητικές δραστηριότητες ήπιας μορφής.
Τόνωση της αθλητικής δραστηριότητας και βελτίωση της κοινωνικής συνοχής.
Ανταλλαγή πολιτιστικών και κοινωνικών δράσεων λόγω προσέλκυσης τοπικών ή ξένων ομάδων και διοργανωτών για την διεξαγωγή αγώνων τοπικής ή ξένης εμβέλειας.
Εύκολη πρόσβαση του αστικού πληθυσμού, στις αθλητικές δραστηριότητες.
Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για την σκοπιμότητα και τα οφέλη του αθλητισμού.