Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Ξεκινά η κατασκευή της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Καλαμπάκα

Τη σύμβαση προϋπολογισμού 3 εκ. υπέγραψε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Μητροπολίτης Σεραφείμ: «Ο κ. Αγοραστός επιτυγχάνει όλα εκείνα που σκέφτεται»

Κώστας Αγοραστός: «Ενισχύουμε στην πράξη δομές φροντίδας και πρόνοιας»



            «Σε μια δύσκολη συγκυρία η αιρετή Περιφέρεια, με σεβασμό και ενδιαφέρον προς τον συνάνθρωπο, ενισχύει στην πράξη δίκτυα κοινωνικής στήριξης», δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός υπογράφοντας τη σύμβαση του ενταγμένου στο Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας έργου «Κατασκευή μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων Ιεράς Μητρόπολης Σταγών και Μετεώρων στην Καλαμπάκα Τρικάλων-Κατασκευή κτιρίου και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου», προϋπολογισμού 3.070.000,00 ευρώ. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Τρικάλων) και κύριος του έργου η Ιερά Μητρόπολη. Η σύμβαση υπογράφθηκε παρουσία των κ.κ. Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ.κ. Σεραφείμ, του αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρήστου Μιχαλάκη, του δημάρχου Καλαμπάκας Δημήτρη Σακελαρίου, των περιφερειακών συμβούλων κ.κ. Γιώργου Τσίγκα και Ντίνου Μπάρδα, του γεν. δ/ντη της Περιφέρειας κ. Κώστα Μέγα, εκπροσώπου της Ι. Μονής Βαρλαάμ, αντιδημάρχων, υπηρεσιακών παραγόντων και των αναδόχων του έργου.


     Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Μετά από μια μεγάλη προσπάθεια και συνεργασία της Περιφέρειας, του Δήμου Καλαμπάκας και της  Ι. Μητρόπολης Σταγών και Μετεώρων, εκπονήσαμε τις μελέτες, εντάξαμε το έργο στο ΕΣΠΑ, προκηρύξαμε το διαγωνισμό, βγήκε ο ανάδοχος και σήμερα υπογράψαμε τη σύμβαση για το έργο προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα έργο πρόνοιας και φροντίδας. Σ’ αυτό θα βρούνε στέγη, τροφή και θα φιλοξενηθούν 21 υπερήλικες, αλλά ταυτόχρονα θα χρησιμοποιηθεί και για άλλου προνοιακού χαρακτήρα ενέργειες και εκδηλώσεις. Είναι ένα έργο που γίνεται χάρη στην προσφορά του οικοπέδου από την Ιερά Μονή Βαρλαάμ. Είναι ένα έργο αποτέλεσμα της συνεργασίας και της συνέργειας και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο γιατί δημιουργείται μια νέα δομή, γιατί δημιουργούνται θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα πέφτει χρήμα στην τοπική αγορά». 


Ο Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ δήλωσε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον περιφερειάρχη, κ. Κωνσταντίνο Αγοραστό, γιατί από την πρώτη στιγμή κατανόησε το αίτημά μας, το πίστεψε και το ενέκρινε, προκειμένου να γίνει πράξη ένα έργο φροντίδας για τους υπερήλικες της περιοχή μας και έτσι να γίνει η ζωή τους καλύτερη. Θα ήθελα επίσης να τον ευχαριστήσω και για το έργο του γενικότερα σε όλη τη Θεσσαλία, στην οποία ανήκουμε όλοι μας. Άλλωστε θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο κ. Αγοραστός επιτυγχάνει όλα εκείνα που σκέφτεται, γιατί είναι πρακτικώς εφαρμόσιμα και ωφέλιμα, αλλά και γιατί δεν είναι έργα βιτρίνας, αλλά έργα ανάγκης. Είναι έργα που αποτελούν εκδήλωση αγάπης προς το λαό και αποβλέπουν στην καλυτέρευση της καθημερινής του διαβίωσης».


Το έργο αφορά στην ανέγερση κτιρίου και στην προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού για την πλήρη λειτουργία της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων Ιεράς Μητρόπολης Σταγών και Μετεώρων στην Καλαμπάκα Τρικάλων. Το οικόπεδο, εντός του οποίου πρόκειται να κατασκευαστεί το κτίριο, είναι επιφάνειας 4.354 τ.μ. και βρίσκεται νότια του οικισμού της Καλαμπάκας. Το κτίριο αποτελείται από δύο επίπεδα, υπόγειο και ισόγειο. Στο ισόγειο αναπτύσσονται η μονάδα διαβίωσης με είκοσι ένα (21) κλίνες, οι εξυπηρετήσεις περίθαλψης, οι χώροι διοίκησης και στο υπόγειο αναπτύσσονται όλες οι βοηθητικές χρήσεις. Στο κτίριο προβλέπεται φέρουσα κατασκευή από οπλισμένο σκυρόδεμα, τοίχοι πλήρωσης από οπτοπλινθοδομή, στέγη ξύλινη με επικάλυψη από κεραμίδια ρωμαϊκού τύπου και όλες οι απαιτούμενες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις για την πλήρη κατασκευή και λειτουργία του κτιρίου. Επιπλέον προβλέπεται η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Το έργο εντάχθηκε στο Ε.Σ.Π.Α. τον Απρίλιο 2013 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.