Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Βιώσιμη λύση στο ζήτημα της διάθεσης των απορριμμάτων στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου


Επιμηκύνεται για 5 χρόνια η διάρκεια ζωής του ΧΥΤΑ με προϋπολογισμό 700.000 ευρώ

Κώστας Αγοραστός: «Προστατεύουμε το περιβάλλον, διασφαλίζουμε το δημόσιο συμφέρον και τη δημόσια υγεία»



Βιώσιμη λύση στο νευραλγικής σημασίας ζήτημα της διάθεσης των απορριμμάτων στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου δίνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας διασφαλίζοντας την επιμήκυνση κατά 5 περίπου χρόνια της διάρκειας ζωής του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ).

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ενέκρινε σήμερα την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α.) και ειδικότερα στον Άξονα Προτεραιότητας 4 «Προστασία Εδαφικών Συστημάτων – Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων», της πράξης με τίτλο: «Επέκταση του Χ.Υ.Τ.Α. Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου», προϋπολογισμού 700.000 ευρώ. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής. Η ένταξή του γίνεται μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησής του από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Θεσσαλίας, και στο πλαίσιο της πρόσκλησης που εξέδωσε με τους «εκχωρημένους» πόρους, που διαχειρίζεται από το Τομεακό Πρόγραμμα. Δικαιούχος του έργου είναι ο Δήμος Βόλου και κύριος του έργου ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α.) Νομού Μαγνησίας.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κώστας Αγοραστός ανέφερε τα εξής: «Το περιβάλλον είναι το σπίτι μας και είναι ανάγκη να το προφυλάξουμε. Πρέπει όλοι μας να έχουμε την αίσθηση του περιβαλλοντικού καθήκοντος και να το διαφυλάξουμε, για να διαφυλάξουμε τη ζωή μας αλλά και τη μελλοντική ζωή του πλανήτη μας. Σήμερα εντάσσουμε στο ΕΠΠΕΡΑ ένα σημαντικό περιβαλλοντικό έργο, ένα έργο που ήταν απαραίτητο για την Μαγνησία, ένα έργο συνεργασίας και συνέργειας όλων των φορέων, με στόχο την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του ΧΥΤΑ για ακόμα πέντε έτη. Έτσι με το έργο αυτό, που προχωρά σε συνεργασία με τον δήμαρχο Βόλου κ. Σκοτινιώτη, διασφαλίζουμε το δημόσιο συμφέρον και τη δημόσια υγεία. Είναι ακόμα ένα περιβαλλοντικό έργο από τα περίπου 140 έργα συνολικού προϋπολογισμού 260 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτεί, υλοποιεί και ολοκληρώνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Παράλληλα πρέπει να αναφερθεί ότι μετά από μεγάλη προσπάθεια όλων των φορέων στη Θεσσαλία είναι ανενεργοί όλοι οι Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) και λειτουργούν πλήρως οι μονάδες συγκέντρωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ, απορριμματοφόρα, κλπ). Παράλληλα οι φορείς διαχείρισης ωριμάζουν τις μελέτες για τις μονάδες επεξεργασίας, έτσι ώστε να είναι δυνατό να χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) και να πάμε πλέον στην Υγειονομική Ταφή Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) διασφαλίζοντας ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενεές».

Από την πλευρά της η υφυπουργός Υγείας κα Ζέτα Μακρή δήλωσε: «Η  ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α.) και ειδικότερα στον Άξονα Προτεραιότητας 4 «Προστασία Εδαφικών Συστημάτων – Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων», της πράξης: «Επέκταση του Χ.Υ.Τ.Α. Π.Σ. Βόλου» (προϋπολογισμού 700.000 ευρώ)  είναι ύψιστης σημασίας για τον δήμο Βόλου  και τον Ν. Μαγνησίας. Πρόκειται για μία εξέλιξη, που επιτυγχάνεται μετά από συντονισμένες προσπάθειες της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των αρμοδίων φορέων, δίνοντας ουσιαστική λύση στο  σοβαρό ζήτημα της επέκτασης του χρόνου λειτουργίας του ΧΥΤΑ του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου. Με την επέκταση αυτή ο Δήμος Βόλου και ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α.) Νομού Μαγνησίας, ως δικαιούχοι του έργου,  θα έχουν την δυνατότητα να εξασφαλίσουν με την εφαρμογή σύγχρονων και περιβαλλοντικών τεχνικών την προστασία από τις καιρικές συνθήκες και την αισθητική αποκατάσταση του ορίου του ΧΥΤΑ, ενώ παράλληλα θα αυξηθεί η διάρκεια ζωής του έργου».

Σε δήλωσή του για την απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας να εγκρίνει την ένταξη του έργου «Επέκταση του Χ.Υ.Τ.Α. Π.Σ. Βόλου» στο (Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α.), ο δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης επεσήμανε τα ακόλουθα: «Πρόκειται για ένα έργο μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας για το Βόλο και ευρύτερα για το Νομό Μαγνησίας, το οποίο εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου για τα επόμενα χρόνια. Αρκεί να σημειωθεί ότι ο ΧΥΤΑ Βόλου αποτελεί τον αποδέκτη των αστικών στερεών αποβλήτων του 88% του πληθυσμού του Νομού Μαγνησίας. Ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν.Μαγνησίας που έχει την ευθύνη λειτουργίας του ΧΥΤΑ έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου μας, σε σειρά έργων και παρεμβάσεων για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων. Στο πλαίσιο αυτό προωθήθηκε και η εκπόνηση μελέτης για την καθ’ ύψος επέκταση του ΧΥΤΑ. Με βάση τη μελέτη αυτή και σε συνεργασία με το Δήμο Βόλου κατατέθηκε σχετική πρόταση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και το έργο θα χρηματοδοτηθεί με 700.000 ευρώ. Θέλω να υπογραμμίσω για μία ακόμη φορά ότι χάρις στη γόνιμη και εποικοδομητική συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, καταφέρνουμε, σε εποχές βαθιάς οικονομικής κρίσης, να αξιοποιούμε πόρους των προγραμμάτων για έργα που στοχεύουν στη βελτίωση των υποδομών. Με την επέκταση των εγκαταστάσεών του ΧΥΤΑ Βόλου, διασφαλίζεται για τα επόμενα 5 χρόνια η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων της περιοχής μας, με σημαντικά οφέλη στην προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Είμαστε πλέον έτοιμοι για το επόμενο βήμα στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για την ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων, ώστε να περάσουμε από την εποχή του ΧΥΤΑ στη νέα εποχή του ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων)».

Αναλυτικότερα για το έργο:
το αντικείμενο της προτεινόμενης πράξης αφορά την καθ' ύψος επέκταση του Χ.Υ.Τ.Α. στο δυτικό τμήμα του γηπέδου, με την κατασκευή οριακού κατακόρυφου οπλισμένου επιχώματος στα όρια της λεκάνης. Το επίχωμα συνδυάζεται με την κατασκευή τοίχου αντιστήριξης από οπλισμένο σκυρόδεμα καθ’ όλο το μήκος της όψης του, προκειμένου να εξασφαλίζεται η προστασία των γεωσυνθετικών οπλισμών του επιχώματος από τις καιρικές συνθήκες και να αποκαθίσταται αισθητικά το όριο του Χ.Υ.Τ.Α. Ο τοίχος και το οπλισμένο επίχωμα θα κατασκευαστούν περιμετρικά του γηπέδου, στο βόρειο, δυτικό και νότιο όριο. Η κατασκευή του τοίχου αντιστήριξης θα προηγηθεί από αυτή του οπλισμένου επιχώματος και θα κατασκευαστεί στο μέσα όριο του περιμετρικού καναλιού και η στέψη του θα έχει συνεχή κλίση.

Με τη συγκεκριμένη τεχνική λύση επιτυγχάνεται ωφέλιμος όγκος 767.000 m3 , εξασφαλίζοντας αύξηση της διάρκειας ζωής του έργου κατά 5 έτη περίπου.