Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Δημοπρατείται ο αξονικός τομογράφος προϋπολογισμού 600.000 ευρώ για το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου

Κώστας Αγοραστός: «Εξοπλίζουμε και αναβαθμίζουμε τη δημόσια υγεία και τα δημόσια νοσοκομεία στη Θεσσαλία»


 Στη φάση της υλοποίησης μπαίνει η προμήθεια αξονικού τομογράφου του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, καθώς  ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός έδωσε σήμερα την έγκριση δημοπράτησης του έργου προϋπολογισμού 600.000,00 € (με ΦΠΑ). Ειδικότερα, υπογράφηκε η έγκριση δημοπράτησης της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Θεσσαλίας για το ενταγμένο στο Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας έργο «Προμήθεια Νέου Αξονικού Τομογράφου 64 Τομών», και αναμένεται άμεσα η δημοσίευση του σχετικού διαγωνισμού από το Αχιλλοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, που είναι ο δικαιούχος, φορέας υλοποίησης και φορέας λειτουργίας του έργου, για την ανάθεση και εκτέλεσή του. Το έργο εντάχθηκε στο Ε.Σ.Π.Α. στις 17/12/2013.

Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα, όπου ο πολίτης στρέφεται ολοένα και περισσότερο προς τη δημόσια υγεία, τώρα είναι απαραίτητη όσο ποτέ η αναβάθμιση των υπηρεσιών της προς αυτούς. Μέσα από το ΕΣΠΑ η αιρετή Περιφέρεια σε συνεργασία με την 5η ΥΠΕ και τις διοικήσεις των νοσοκομείων της Θεσσαλίας, επιθυμούμε να βελτιώσουμε τις υποδομές τους και να τα κάνουμε αποδοτικότερα. Εξοπλίζουμε και αναβαθμίζουμε τη δημόσια υγεία, με στόχο την παροχή υψηλού επιπέδου φροντίδας προς το κοινωνικό σύνολο.


Η έγκριση δημοπράτησης αφορά στην αντικατάσταση του υπάρχοντος Αξονικού Τομογράφου, με ένα νέο Αξονικό Τομογράφο 64 τομών. Η αντικατάσταση του εξοπλισμού μπορεί αποδεδειγμένα να αποφέρει άμεσα οφέλη από την εξοικονόμηση χρόνου, αύξηση της παραγωγικότητας, περιορισμό στη χρήση αναλώσιμων και των ανθρώπινων και οικονομικών εκροών. Στο πλαίσιο αυτό και με βάση τους στόχους οικονομικής και λειτουργικής απόδοσης καθώς και τους αναπτυξιακούς στόχους και στόχους βελτίωσης του επιπέδου υγείας η αναβάθμιση – αντικατάσταση  του αξονικού τομογράφου στο ΓΝ Βόλου κρίνεται επιτακτική. Το υπάρχον μηχάνημα έχει ολοκληρώσει τον αναμενόμενο χρόνο ολοκλήρωσης ζωής του και δεν πληροί πλέον τις προϋποθέσεις για τη σύγχρονη και ασφαλή λειτουργία του. Η αναβάθμιση του εξοπλισμού στο ΓΝ Βόλου συνδέεται με τη σκοπιμότητα της αποτίμησης των κλινικών αναγκών, όπως αυτές διαμορφώνονται στη βάση τα επιδημιολογικά και δημογραφικά στοιχείων της περιοχής της Μαγνησίας, αλλά και των υπολοίπων νομών του διαμερίσματος της Θεσσαλίας). Η αξιοποίηση της προτεινόμενης νέας τεχνολογίας της προμήθειας και εγκατάστασης ενός συγκροτήματος 64 τομών συνδέεται με την επάρκεια του υπάρχοντος προσωπικού σε αριθμό και δεξιότητες για την πλήρη εκμετάλλευση της συγκεκριμένης τεχνολογίας.