Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Δίκτυο Ακαθάρτων αποκτά ο Συνοικισμός ΡΟΜΑ στο Αλιβέρι Νέας Ιωνίας προϋπολογισμού 369.000 ευρώ

Κώστας Αγοραστός: ««Έργο που βελτιώνει το επίπεδο ζωής και τη δημόσια υγεία των κατοίκων»


Πάνος Σκοτινιώτης: «Δημιουργούμε σύγχρονες και ασφαλείς συνθήκες για την διαβίωση των οικιστών»


            Το δρόμο της υλοποίησης παίρνει το ενταγμένο στο Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας έργο, που αφορά στην «Κατασκευή Δικτύου Ακαθάρτων στο Συνοικισμό ΡΟΜΑ στο Αλιβέρι Νέας Ιωνίας» προϋπολογισμού 369.000,00  ευρώ (με ΦΠΑ). Ειδικότερα, δόθηκε από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, η έγκριση συμβασιοποίησης της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Θεσσαλίας για το εν λόγω έργο και αναμένεται τις επόμενες ημέρες η σύναψη σύμβασης μεταξύ του αναδειχθέντα αναδόχου και της ΔΕΥΑ Μείζονος Περιοχής Βόλου, που είναι ο δικαιούχος και φορέας υλοποίησης του έργου.

Όπως επεσήμανε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Με το έργο αυτό στοχεύουμε στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής σε μια περιοχή που κατοικείται από ΡΟΜΑ. Συνεχίζουμε στο στόχο που θέσαμε και ξεκινήσαμε να υλοποιούμε από το Φθινόπωρο του 2011, για την υλοποίηση έργων σε περιοχές ΡΟΜΑ, σε συνεργασία τόσο με τους κατοίκους των περιοχών αυτών, όσο και με τις αρμόδιες δημοτικές αρχές. Πρόκειται για σημαντική παρέμβαση που στοχεύει στη βελτίωση του επιπέδου ζωής και την προστασία της δημόσιας υγείας των κατοίκων. Περιλαμβάνει δε βασικές υποδομές απαραίτητες για τη καλυτέρευση της καθημερινότητάς των κατοίκων, βελτιώνοντας υγειονομικά και λειτουργικά τις εν λόγω περιοχές. Με την υλοποίηση του έργου επιτυγχάνεται η αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και προστατεύεται ο υδροφόρος  ορίζοντας».

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης τόνισε ότι: «η παρούσα Δημοτική Αρχή επιδίωξε, από την πρώτη μέρα της θητείας της, να γίνει καταγραφή των προβλημάτων και ιεράρχηση των προτεραιοτήτων στις περιοχές που κατοικούνται από ΡΟΜΑ, με σκοπό τη σταδιακή προώθηση λύσεων που θα βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης. Στο πλαίσιο αυτό καταθέσαμε μεταξύ άλλων πρόταση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ για το έργο κατασκευής δικτύου ακαθάρτων στο Αλιβέρι, το οποίο θεωρούμε έργο μείζονος σημασίας για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής, καθώς και για την προστασία του περιβάλλοντος. Η κατασκευή του έργου θα δημιουργήσει σύγχρονες και ασφαλείς συνθήκες για την διαβίωση των οικιστών, καθώς τα λύματα θα συλλέγονται με ασφαλή τρόπο και θα οδηγούνται για επεξεργασία στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων της ΔΕΥΑΜΒ, μέσω του ήδη υφισταμένου δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων που σήμερα μεταφέρει στις ΕΕΛ τα λύματα των Μελισσατίκων».

           
Το ποσό της προς υπογραφή σύμβασης είναι 324.720,00 ευρώ. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή Δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων για την συλλογή των λυμάτων από τους υπάρχοντες βόθρους, η συγκέντρωσή τους στο χώρο του Αντλιοστασίου  (Α/Σ-1) και η κατάθλιψή τους προς το υφιστάμενο δίκτυο ακαθάρτων της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.  στην Ελ. Βενιζέλου στη Νέα Ιωνία.

Αναλυτικότερα προβλέπεται να γίνουν οι παρακάτω εργασίες: 
α) Αγωγοί PVC σειράς 41 και διατομής D200 mm συνολικού μήκους 316 m για το εσωτερικό δίκτυο βαρύτητας μέσω των οποίων τα λύματα οδηγούνται στο αντλιοστάσιο Α/Σ-1.
β) Δεκαέξι (16) κοινά, προκατασκευασμένα κυκλικά φρεάτια από σκυρόδεμα σε όλο το μήκος του δικτύου βαρύτητας. Τα φρεάτια προβλέπεται να κατασκευασθούν είτε σε
σημεία αλλαγής όδευσης είτε σε σημεία αλλαγής κλίσης είτε σε σημεία αντιμετώπισης εμποδίων και πάντως σε αποστάσεις τέτοιες που να μπορεί να ελέγχονται και να
συντηρούνται.
γ) Ένα (1) Αντλιοστάσιο (Α/Σ-1), το οποίο καταθλίβει το λύμα μέσω αγωγού πολυαιθυλενίου με τελικό προορισμό το εγκατεστημένο δίκτυο της ΔΕΥΑΜΒ στην οδό Ελ. Βενιζέλου στη Νέα Ιωνία. Το αντλιοστάσιο θα αποτελεί πλήρη προκατασκευασμένο, έτοιμο για εγκατάσταση, υπόγειο, κλειστό και πλήρως στεγανό αντλητικό σταθμό μεταφοράς των λυμάτων.
δ) Καταθλιπτικός αγωγός από πολυαιθυλένιο (HDPE) τρίτης γενιάς DN 110 mm συνολικού μήκους 712 m.

Με την κατασκευή του έργου επιτυγχάνεται, η βελτίωση της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος, η βελτίωση του επιπέδου ζωής και η προστασία της δημόσιας υγείας των κατοίκων των ευπαθών ομάδων στον οικισμό Αλιβέρι της Ν. Ιωνίας Βόλου, όπου κυρίως κατοικούν ΡΟΜΑ, και γενικότερα συμβάλλει στη γενικότερη περιβαλλοντική αναβάθμιση.