Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Σημεία Ομιλίας του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού στην παρουσίαση του Απολογισμού 2013:

«Παρουσιάζουμε σήμερα ένα έργο υπαρκτό, χειροπιαστό, αδιάψευστο,
που είναι έργο όλων των Θεσσαλών

Το σύνολο των έργων -δράσεων που ενέταξε, υλοποιεί, συνεχίζει και ολοκληρώνει η αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας από όλα τα χρηματοδοτικά Προγράμματα είναι 1.069, συνολικού προϋπολογισμού 1,4 δις ευρώ

Οι λειτουργικές δαπάνες είναι μειωμένες κατά 49% σε σχέση με το 2010

Προσπαθήσαμε η Αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στη Θεσσαλία να είναι δυναμικά διεκδικητική και στοχευμένα αποδοτική προς όφελος των Θεσσαλών

Διεκδικούμε το δικαίωμα στο λάθος, αλλά δεν διεκδικούμε το δικαίωμα στην απραξία, στην ατολμία, στην δειλία των αποφάσεων, ούτε στη μετακύλιση ευθυνών»





«Παρουσιάζουμε σήμερα ένα έργο υπαρκτό, χειροπιαστό, αδιάψευστο. Το έργο αυτό που σας έχει διανεμηθεί, είναι έργο όλων των Θεσσαλών. Δεν είναι έργο ούτε της περιφερειακής αρχής ούτε του περιφερειάρχη, αλλά έργο όλων, έργο της Θεσσαλίας, για αυτό θα ήθελα ειλικρινά μέσα από την καρδιά μου να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τους ανθρώπους, οι οποίοι δοκιμάστηκαν σκληρά και όλους όσοι συνέβαλαν στο εγχείρημα αυτό.

Τι κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε:
- Μείωση του προσωπικού μας. Το 1/3 του προσωπικού σε σύγκριση με τις παλιές νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις συνταξιοδοτήθηκε.

- Πήραμε πολύ λιγότερα χρήματα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους,

- Σε ότι αφορά την κοινωνία: περικόπηκαν μισθοί, δημιουργήθηκε ένα κλίμα φοβίας, αγωνίας, αβεβαιότητας, ρευστότητας, μια πρωτόγνωρη κατάσταση στην ελληνική κοινωνία

Παρόλα αυτά πιστέψαμε στις δυνάμεις μας, εργαστήκαμε, συνεργαστήκαμε και πετύχαμε. Πετύχαμε γιατί πάνω από όλα θέσαμε το εμείς και όχι το εγώ. Πετύχαμε γιατί αποκτήσαμε συνέπεια και σήμερα παρουσιάζουμε εδώ τα αποτελέσματα.
Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις, σε αλλαγές, γιατί εμείς από την αρχή είπαμε ότι διεκδικούμε το δικαίωμα στο λάθος, αλλά δεν διεκδικούμε το δικαίωμα στην απραξία, στην ατολμία, στην δειλία των αποφάσεων, ούτε στη μετακύλιση ευθυνών, ούτε στην παραγωγή, που ίσχυε μέχρι σήμερα, της μετακύλισης των ευθυνών.
Παραλάβαμε 90 εκατ. ευρώ εν εξελίξει έργα και υποχρεώσεις από τις νομαρχίες

Τα όσα έχουν συμβεί στην Ελλάδα μέχρι σήμερα και συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια είναι προφανές, ότι δε συνιστούν μια συνηθισμένη κατάσταση, ούτε καν μια ταραγμένη οικονομικά και πολιτικά περίοδο εντός των πλαισίων των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών διακυμάνσεων, που είμαστε συνηθισμένοι μέχρι σήμερα. Το περιβάλλον αρνητικά φορτισμένο, τα χρήματα πολύ λιγότερα, οι αρμοδιότητες περισσότερες. Στα τρία χρόνια που βρισκόμαστε στην αιρετή Περιφέρεια άλλαξαν τέσσερις κυβερνήσεις και από αυτό αντιλαμβάνεστε, ότι το έργο μας ήταν δυσκολότερο. Επίσης βρεθήκαμε στον κυκεώνα του μνημονίου, το οποίο περιόρισε τους πόρους προς την αιρετή Περιφέρεια.

Παραλάβαμε από τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, εν εξελίξει έργα και υποχρεώσεις, οι οποίες ανέρχονταν τότε στα 90 εκατομμύρια ευρώ, πολλές εκ των οποίων δεν είχαν βέβαιη χρηματοδότηση. Πρωταρχικός στόχος και αγωνία ήταν να ολοκληρώσουμε τα έργα αυτά, να πιέσουμε να πάρουμε τα χρήματα, να επανεκκινήσουμε σταματημένα έργα και να εντάξουμε και νέα έργα, παρά τις αντιξοότητες.

Υλοποιούμε έργα ύψους 1,4 δις ευρώ

Το σύνολο των έργων -δράσεων που ενέταξε, υλοποιεί, συνεχίζει και ολοκληρώνει η αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας από όλα τα χρηματοδοτικά Προγράμματα είναι 1069, συνολικού προϋπολογισμού 1.357.891.196,19 και τα οποία χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Μπαλτατζή, το ΕΑΠΝΑ, το ΠΙΝΔΟΣ, το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας, και από τους λιγοστούς πόρους, που διαθέτει η αιρετή Περιφέρεια. Τα έργα και οι δράσεις αυτές είναι μια πηγή πραγματικής ελπίδας στη ζωή των Θεσσαλών γιατί δημιουργούν θέσεις, εργασίας, μόχλευση στην τοπική οικονομία και κινούν την πραγματική οικονομία της περιοχής. Είναι μια προσπάθεια, η οποία έχει μετρήσιμα αποτελέσματα. 
Δύναμη δημιουργίας η Περιφέρεια Θεσσαλίας
Το 2013 ήταν η τρίτη χρονιά λειτουργίας του θεσμού της Αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.
Με την εμπειρία και τη συνεργασία όλων καταφέραμε:
• να λύσουμε αρκετά από τα προβλήματα
Να εφαρμόσουμε συλλογική ηγεσία
• να δημιουργήσουμε μια νέα φιλοσοφία διοίκησης  και εφαρμοσμένων πολιτικών,
• να συνεχίζουμε να εστιάζουμε στο μέλλον.

Στη νέα προγραμματική περίοδο η Περιφέρεια Θεσσαλίας, με βάση μια αποτελεσματική και ολοκληρωμένη στρατηγική μέσω του νέου ΕΣΠΑ, μπορεί με συνεργασία και συνέργεια να γίνει δύναμη δημιουργίας.

Στη νέα προγραμματική περίοδο μας δίνεται η ευκαιρία:
- να επικεντρωθούμε στους χαμένους κρίκους της αναπτυξιακής αλυσίδας
- να δημιουργήσουμε ένα πιο ανταγωνιστικό παραγωγικό σύστημα με ισχυρές διαπεριφερειακές διασυνδέσεις και
- να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που προκλήθηκαν από την παρατεταμένη κρίση και τις επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες από τις πολιτικές προσαρμογής
- να σταθούμε με σεβασμό και ενδιαφέρον στον συνάνθρωπό μας.


Ύψιστη αξία η δημοκρατική λειτουργία

Αφήνοντας πίσω μας το δύσκολο 2013, κρατάμε ως παρακαταθήκη την εμπειρία που μας έδωσε, την επιμονή, την αποφασιστικότητα και το θετικό πρόσημο που έβαλε στη δουλειά της Περιφέρειας, στη δουλειά όλων μας. Γιατί αυτή η δουλειά είναι αποτέλεσμα μιας συλλογικής διαδικασίας. Είναι αποτέλεσμα της συμμετοχής, της στήριξης, της ενθάρρυνσης, της αναγνώρισης, του διαλόγου, ακόμα και της κριτικής που εσείς οι ίδιοι ως μέλη των θεσμικών οργάνων, αλλά και φορείς και πολίτες έκαναν.
Στον κύκλο της χρονιάς που πέρασε, συνεργαστήκαμε, δουλέψαμε, αγωνιστήκαμε, διεκδικήσαμε με πολλούς θεσμικούς, παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς.

Κρίσιμα στοιχεία στην μέχρι τώρα πορεία μας ήταν:
- η  δημοκρατική λειτουργία και ιδιαίτερα η συμμετοχική της διάσταση αποτελεί για την Περιφερειακή μας  αρχή, ύψιστη αξία αλλά και κρίσιμη παράμετρος για την καταξίωση της Αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης ως θεσμού της τοπικής δημοκρατίας

- κάναμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την εμπέδωση του θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης,  για την διατήρηση της διαφάνειας και της διαύγειας σε κάθε μας απόφαση αλλά και για την προστασία της Περιφέρεια μας από την κακοδιαχείριση, την αυθαιρεσία, την σπατάλη και τις πελατειακές σχέσεις.

- Προσπαθήσαμε η Αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στη Θεσσαλία να παραμένει καθημερινά πιστή στις αρχές της αντιπροσωπευτικότητας και της συλλογικότητας, να έχει ενεργό συμμετοχή σ’ όλες τις πτυχές του δημόσιου βίου, να είναι δυναμικά διεκδικητική και στοχευμένα αποδοτική προς όφελος των Θεσσαλών πολιτών








Συγκριτικα στοιχεια λειτουργικων δαπανων του 2010 και της περιφερειασ θεσσαλιασ 2011, 2012, 2013


Π.Ε.
2010
2011
2012
2013
ΛΑΡΙΣΑΣ
4.273.077,31
2.449.417,73
2.767.500,68
2.205.759,20
ΤΡΙΚΑΛΩΝ
3.231.100,86
1.801.317,46
1.709.322,15
1.616.651,73
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
4.387.962,93
2.515.774.88
2.271.973,78
1.719.496,00
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
2.632.432,00
2.236.077,08
1.842.971,45
1.949.283,06
ΣΥΝΟΛΟ
14.524.573,10
9.002.587,15
8.591.768,06
7.491.190,04
ΠΛΗΡΩΜΗ ΔΕΗ ΠΑΡΕΛΘ. ΕΤΩΝ



1.768.000
ΓΕΝ. ΣΥΝΟΛΟ



9.259.190,04

- Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι λειτουργικές δαπάνες είναι μειωμένες κατά 49% σε σχέση με το 2010.




Σε 2,3 δις ευρώ τα ενταγμένα έργα στο ΕΣΠΑ στη Θεσσαλία

Το σύνολο των έργων που είναι μέχρι σήμερα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ και χωροθετούνται στη Θεσσαλία, απ’ όλα τα Προγράμματα (Περιφερειακό Θεσσαλίας και Τομεακά Υπουργείων) και υλοποιούνται σε συνεργασία με όλους τους φορείς ανέρχονται σε 2,3 δις €.

Τα δημόσια έργα και οι επενδύσεις που είναι ενταγμένα στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας (συνολικού προϋπολογισμού 497 εκ. €) είναι ύψους 691 εκ. €, ήτοι ποσοστό 139%, με συμβάσεις που ανέρχονται σε 493 εκ. €, ήτοι ποσοστό 99% και καταχωρημένες δαπάνες που ανέρχονται σε 355 εκ. συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη. Δηλαδή το ποσοστό απορρόφησης ανέρχεται στο 71 % των 497 εκ. € του προϋπολογισμού του Περιφερειακού Προγράμματος Θεσσαλίας.

Καθημερινά οργανώνουμε αποτελεσματικά τις ανατρεπτικές θετικές
αλλαγές που υποσχεθήκαμε στους Θεσσαλούς Πολίτες

H Aιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας συνέχισε το 2013 το έργο της με σαφή στοχοθεσία, δυναμικές διεκδικήσεις και ολοκληρωμένες προτάσεις πάντα με διάθεση συνεργασίας μ’ όλους, για την ανάπτυξη της περιοχής μας.

Μετά από τρία χρόνια λειτουργίας του θεσμού της Αιρετής Περιφέρειας και μέσα σ’ ένα κλίμα πρωτοφανούς οικονομικής ύφεσης αλλά και έντονου κοινωνικού προβληματισμού για το αύριο, συνεχίζουμε να παλεύουμε στη Θεσσαλία για μια ποιοτική υπέρβαση.

Στην ιστορική αυτή στιγμή δεν έχουμε περιθώριο να σταματάμε ούτε λεπτό, πρέπει να παίρνουμε καθημερινά τις ορθολογικότερες αποφάσεις, να σχεδιάζουμε σωστά τις δράσεις μας, να οργανώνουμε αποτελεσματικά τις ανατρεπτικές θετικές αλλαγές που υποσχεθήκαμε στους Θεσσαλούς Πολίτες.
Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι  θεμελιώδες στοιχείο της πολιτικής κάθε αναπτυγμένης χώρας είναι η ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη με μετρήσιμα αποτελέσματα, η αποκέντρωση και η συνεχής αναβάθμιση της ζωής στην ύπαιθρο και στα αστικά κέντρα.
Υποστηρίξαμε από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε ως περιφερειακή αρχή, την εφαρμογή διακριτών πολιτικών για την άρση των περιφερειακών ανισοτήτων, των απομακρυσμένων νησιωτικών περιοχών και των ορεινών όγκων και συνεχίζουμε να δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση.
Με σωστές και οργανωμένες υπηρεσίες στηρίζουμε  κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία των πολιτών της Θεσσαλίας, με την παρουσία μας  στα κέντρα διαμόρφωσης και λήψης αποφάσεων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη διασφαλίζουμε την συνέχιση και την προοπτική των πολιτικών ανάπτυξης που εφαρμόζουμε. 


Θεσσαλία ισχυρή και καινοτόμος με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Λίγο πριν την εκκίνηση του νέου χρηματοδοτικού πλαισίου για τη χώρα μας και πάντα μέσω διαδικασιών ευρείας διαβούλευσης και συνεργασίας με όλους, βάλαμε ισχυρές βάσεις ώστε  η Θεσσαλία να πορευτεί στη νέα Προγραμματική Περίοδο διεκδικητικά και αποτελεσματικά.
Υιοθετήσαμε από την πρώτη στιγμή τη λογική της από κάτω προς τα πάνω προσέγγισης του σχεδιασμού δράσης, που αναδεικνύει τις παραγωγικές τάξεις στον κυρίαρχο πυλώνα σχεδιασμού και διαμόρφωσης των προγραμμάτων  .
Πιστεύουμε στη Θεσσαλία – Πιστεύουμε στο Θεσσαλό και τη Θεσσαλή και εξετάζοντας τα συγκριτικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειάς μας, στοχεύουμε να επικεντρωθούμε σε επενδύσεις συγκεκριμένων θεματικών προτεραιοτήτων, σε συντονισμό με τις εθνικές στρατηγικές και δράσεις.

Το Όραμα που τέθηκε στη Θεσσαλία και που πρέπει να πετύχουμε είναι: «Μια Θεσσαλία ισχυρή και καινοτόμος στην Ευρώπη, με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον, θετική δύναμη αλλαγής και δημιουργικής ανατροπής, έξυπνη, βιώσιμη, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς διακρίσεις».


Ξεκινάμε όλοι μαζί με βάση τη συλλογική ηγεσία

Για την υλοποίηση αυτού του οράματος χρειαζόμαστε  ένα βήμα ουσιαστικής συνεισφοράς από όλους.
Σήμερα είναι απαραίτητο η ατομική ευθύνη του καθενός να γίνει συλλογική ευθύνη. Μόνον έτσι μπορούμε να το πετύχουμε.
Μαζί ενωμένοι μπορούμε να πάμε από νίκη σε νίκη, ενώ χωρισμένοι από ήττα σε ήττα.
Ξεκινάμε όλοι μαζί με βάση τη συλλογική ηγεσία. Δηλαδή εκείνοι, οι οποίοι θα κληθούν να αποφασίσουν, θα είναι και εκείνοι, οι οποίοι πρόκειται να υλοποιήσουν. Συνεργαζόμαστε με ειλικρινείς προθέσεις, με όλους τους φορείς, όπως κάναμε και όλο αυτό το χρονικό διάστημα γιατί έχουμε χρέος να φτάσουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Με αυτόν τον τρόπο είμαστε πεπεισμένοι ότι θα πάμε καλύτερα και θα πετύχουμε την προστιθέμενη θεσσαλική αξία.

                         


Το σύνολο των έργων -δράσεων που ενέταξε, υλοποιεί, συνεχίζει και ολοκληρώνει η αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας από όλα τα χρηματοδοτικά Προγράμματα είναι 1069, συνολικού προϋπολογισμού 1.357.891.196,19.