Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Παραδόθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας το 18ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ

Κώστας Αγοραστός: «Με διαγενεακές πολιτικές κληροδοτούμε τα σχολεία του αύριο»

Διευθυντής Σχολείου: «Σύγχρονο κτίριο «κόσμημα» που αποτελεί αχτίδα φωτός και ελπίδαστη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε όλοι»



Το καινούργιο κτίριο του 18oυ Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας, προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ, παραδόθηκε σήμερα προς χρήση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας παρουσία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, των  αντιπεριφερειαρχών κ. Βασίλη Τσιάκου και κ. Γεωργίας Κόκκαλη-Κουβέλη, του δημάρχου Καρδίτσας κ. Κώστα Παπαλού,  περιφερειακών συμβούλων και υπηρεσιακών παραγόντων. Το έργο, που ολοκληρώθηκε με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Θεσσαλίας και πόρους του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, αφορά στην κατασκευή διώροφου κτιρίου για την στέγαση των μαθητών του 18ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας στην περιοχή Ζαχαριώτες του Δήμου Καρδίτσας.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός ανέφερε τα εξής: «Η συνεργασία και η συνέργεια φέρνουν θετικά αποτελέσματα και πρόοδο. Για αυτό, καταφέραμε και παραδώσαμε σε μια δύσκολη περίοδο ένα έργο, το οποίο δημιουργεί προϋποθέσεις αναβάθμισης του δημόσιου σχολείου, ένα έργο για τα νέα παιδιά που αποτελούν το οξυγόνο της ζωής. Το έργο αυτό δείχνει τη συνέχεια και τη συνέπεια που πρέπει να υπάρχουν στην αυτοδιοίκηση καθώς ξεκίνησε απ’ τον πρώην νομάρχη κ. Αλεξάκο και συνεχίστηκε από την αιρετή Περιφέρεια. Πρόκειται για ένα σύγχρονο διώροφο κτίριο 2.500 τ.μ. περίπου, δυναμικότητας 500 μαθητών, με εννέα αίθουσες διδασκαλίας και προϋπολογισμό 3,5 εκατ. ευρώ. Πλέον ένα σχολείο, που μέχρι πρότινος συστεγαζόταν με άλλο, διαθέτει ένα μοντέρνο κτίριο με πολυδύναμους χώρους και γήπεδα που καλύπτουν τις ανάγκες της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας. Με διαγενεακές πολιτικές λοιπόν κληροδοτούμε τα σχολεία του αύριο. Ευχαριστούμε όλους όσοι συνέβαλαν μέχρι σήμερα για να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί αυτό το έργο».

Απ’ την πλευρά του ο κ. Β. Τσιάκος δήλωσε: «Παραδίδουμε σήμερα στην εκπαιδευτική κοινότητα και στην κοινωνία της Καρδίτσας ένα σύγχρονο διδακτήριο που αναβαθμίζει σημαντικά την εκπαιδευτική διαδικασία. Πρόκειται για μια ουσιαστική παρέμβαση στο χώρο των εκπαιδευτικών υποδομών της περιοχής μας, που θα δώσει τη δυνατότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους. Θέλω να επισημάνω, ότι το εν λόγω διδακτήριο σε συνδυασμό και με το νέο κτίριο του 1ου Λυκείου που πριν από δύο μήνες παραδώσαμε στην σχολική κοινότητα, αποτελούν δύο σύγχρονες εκπαιδευτικές μονάδες που αλλάζουν το σχολικό χάρτη υποδομών της περιοχής. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό για το  ενδιαφέρον που έδειξε για το έργο, καθώς επίσης και τις τεχνικές υπηρεσίες της αιρετής περιφέρειας που επέβλεπαν την ολοκλήρωσή του.  Τέλος θέλω θερμά να ευχαριστήσω τους δασκάλους του σχολείου που μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών των Χριστουγέννων φρόντισαν να ολοκληρωθεί η διαδικασία της μεταφοράς».

Ο κ. Κ. Παπαλός τόνισε: «Εκφράζω την χαρά και την ικανοποίησή μου για την ολοκλήρωση και την παράδοση σε χρήση του νέου κτηρίου του 18ου Δημοτικού Σχολείου. Πρόκειται πραγματικά για ένα στολίδι για την περιοχή και ευρύτερα για την πόλη μας και ένα σημείο αναφοράς για την εκπαιδευτική κοινότητα. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν στην ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ και την υλοποίησή του και ιδιαίτερα τον περιφερειάρχη κ. Κ. Αγοραστό για την καθοριστική του συμβολή στην αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων. Ευχαριστώ επίσης τους υπηρεσιακούς παράγοντες που συνεργάστηκαν για να φθάσουμε να παραδώσουμε στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς ένα από τα πιο σύγχρονα διδακτήρια της χώρας, καθώς επίσης και τη διοίκηση του σχολείου και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων που φρόντισαν για την ομαλή μεταστέγασή του. Ο Δήμος Καρδίτσας, με δεδομένο ότι το σχολείο κατασκευάστηκε σε ένα χώρο χωρίς δρόμους, μερίμνησε για την διάνοιξή τους, εξασφαλίζοντας σε πρώτη φάση μια ικανοποιητική πρόσβαση στο σχολείο. Την άνοιξη, στα πλαίσια εργολαβίας που έχει δρομολογηθεί, θα γίνει και η ασφαλτόστρωσή τους, ώστε η μετακίνηση όλων προς και από το σχολείο να γίνεται με πλήρη ασφάλεια και απρόσκοπτα».

O διευθυντής του σχολείου κ. Βασίλης Κούγκλαρης αφού ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας σημείωσε τα εξής: «Το σχολείο αυτό είναι ένα κόσμημα που θα βοηθήσει στη μάθηση η οποία πηγάζει απ’ τις καρδιές των μαθητών. Αποτελεί μια αχτίδα φωτός μέσα στη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε και μια ελπίδα για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το έργο μας. Είναι ένα σύγχρονο κτίριο, που πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να διεξάγεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το εκπαιδευτικό και μαθησιακό έργο».

Το κτίριο χωροθετείται σε οικόπεδο 3.584,17 μ2 που βρίσκεται στο Ο.Τ. Γ1335. Μαζί με την κατασκευή του κτιρίου πραγματοποιήθηκε και η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου καθώς και η περίφραξη του οικοπέδου. Το νέο διδακτήριο είναι σύγχρονο και πληροί όλες τις τεχνικές προδιαγραφές οικοδομικού έργου. Το κτίριο είναι διώροφο έχει συνολική επιφάνεια 2.061,46 τ.μ. με υπόγειο 416,68 τ.μ. περιλαμβάνει 9 αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήριο Φ/Χ, αίθουσα αισθητικής αγωγής, αίθουσα ξένων γλωσσών, γραφεία διευθυντή, διδασκόντων, συλλόγου γονέων, ψυχολόγου, ιατρείο, γραμματεία-αρχείο-φωτοτυπείο, βιβλιοθήκη-αναγνωστήριο, χώρο εστίασης – κουζίνα – αποθήκη, χώρο φύλακα, χώρους υγιεινής διδασκόντων και μαθητών, πολυδύναμο χώρο, κυλικείο, ανελκυστήρα και όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες (Α.Μ.Ε.Α). Το υπόγειο περιλαμβάνει χώρους αποθήκευσης και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων. Στον περιβάλλοντα χώρο αναπτύσσονται χώροι αθλητικών εγκαταστάσεων ήτοι γήπεδο καλαθοσφαίρισης -  πετοσφαίρισης, χώροι με χαμηλό και υψηλό πράσινο και ασφαλτοστρωμένοι χώροι για τη συγκέντρωση των μαθητών και εν γένει την άθλησή τους. Περιμετρικά του οικοπέδου κατασκευάστηκε περίφραξη από οπλισμένο σκυρόδεμα και κιγκλίδωμα.
Το έργο χρηματοδοτήθηκε από πιστώσεις του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας και η επίβλεψή του έγινε από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. Η δημοπράτηση του έργου έγινε στις 13.07.2010 με προϋπολογισμό 3.500.000 € (με Φ.Π.Α.), ενώ η σύμβαση υπογράφηκε στις 14.09.2010 στο ποσό των 1.388.612,41€ (με Φ.Π.Α.).


Παρόντες κατά την παράδοση του έργου ήταν ακόμη οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ. κ. Κώστας Νούσιος και Ορέστης Ψαχούλας, ο γενικός διευθυντής της Περιφέρειας κ. Κώστας Μέγας, η διευθύντρια της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Καρδίτσας κα. Μήτσιου-Τσέλιου Μαρία, ο διευθυντής και οι δάσκαλοι του σχολείου, ο πρόεδρος και μέλη του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.