Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Λύση με προοπτική 17ετίας για τα απορρίμματα των ΠΕ Τρικάλων και Καρδίτσας

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, χρηματοδοτείται με 9,1 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ η κατασκευή νέας κυψέλης στο ΧΥΤΑ Τρικάλων- Καρδίτσας


Κώστας Αγοραστός: «Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά έργα υγειονομικής ταφής στη Θεσσαλία που θα δώσει και δουλειά και χρήματα στην τοπική οικονομία»
Γ. Στουρνάρας, πρόεδρος ΠΑΔΥΘ: «Οι δύο Νομοί Τρικάλων και Καρδίτσας έχουν το κεφάλι τους ήσυχο όσον αφορά τα σκουπίδια για 17 χρόνια ακόμη»
Λύση μακράς προοπτικής σ’ ένα από τα βασικότερα περιβαλλοντικά ζητήματα της Δυτικής Θεσσαλίας, την διαχείριση των απορριμμάτων και συγκεκριμένα των στερεών αποβλήτων, δίνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας εξασφαλίζοντας ποσό 9,1 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για την κατασκευή νέας κυψέλης στο ΧΥΤΑ της Παλαιοσαμαρίνας Τρικάλων.
Με τη νέα κυψέλη, που εντάσσεται στο ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα το ΕΠΠΕΡΑΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη) με απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, διασφαλίζεται η διαχείριση των στερεών αποβλήτων των Περιφερειακών Ενοτήτων Τρικάλων και Καρδίτσας για τα επόμενα 17 χρόνια και κατ’ αυτόν τον τρόπο ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των εκπροσώπων των τοπικών φορέων και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Σε δηλώσεις τους σε συνέντευξη τύπου σήμερα για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ επισήμαναν τα εξής:
-Κώστας Αγοραστός, περιφερειάρχης Θεσσαλίας: «Με συνεργασία και συνέργεια όλων των φορέων, των βουλευτών, των δημάρχων Τρικάλων και Καρδίτσης, πετύχαμε. Ωριμάσαμε το έργο της Β΄ φάσης της υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, έργο το οποίο διασφαλίζει σε βάθος χρόνου 17 ετών τη διάρκεια ζωής του ΧΥΤΑ. Είναι ένα έργο προϋπολογισμού 9,1 εκατ. ευρώ σε μια έκταση 76 στρεμμάτων, στην οποία θα γίνουν όλα τα απαραίτητα τεχνικά για να λειτουργήσει σωστά η νέα κυψέλη. Προβλέπονται σύγχρονες διαδικασίες για το βιοαέριο, αλλά και για την αντίστροφη όσμωση των ρευστών στραγγισμάτων. Είναι ένα έργο που θα δώσει και δουλειά και χρήματα στην τοπική οικονομία, αλλά προπάντων διασφαλίζει το περιβάλλον. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά έργα υγειονομικής ταφής στη Θεσσαλία και αναμένουμε σύντομα τα τεύχη δημοπράτησης, για να προχωρήσει ο διαγωνισμός».
-Μιχάλης Ταμήλος, βουλευτής Τρικάλων της Ν.Δ.: «Πριν από τρία χρόνια περίπου ενόψει του ότι ο ΧΥΤΑ είχε περιορισμένο χρόνο ζωής, ξεκινήσαμε τη διαδικασία επέκτασης και κατασκευής της μονάδας επεξεργασίας. Μετά από μια μεγάλη περιπέτεια δύο χρόνων καταφέραμε να πάρουμε την έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης. Θέλω να πω, ότι η συνεργασία των υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας, της ΠΑΔΥΘ και με την πολιτική βούληση επιτρέπει στην περιφέρειά μας να είναι πρωτοπόρος σχεδόν σε όλη την Ελλάδα».
- Κώστας Σκρέκας βουλευτής Τρικάλων της Ν.Δ.: «Η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για τον Ν. Τρικάλων, αλλά για ολόκληρη τη Δυτική Θεσσαλία. Χάριν στις συντονισμένες ενέργειες και τη συνεννόηση όλων μας, με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό και τον αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρ. Μιχαλάκη, εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» η β΄ φάση του έργου του ΧΥΤΑ Τρικάλων. Ένα έργο προϋπολογισμού 9 εκ. € το οποίο εξασφαλίζει ότι η Δυτική Θεσσαλία γενικότερα δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με τη διαχείριση των απορριμμάτων για τα επόμενα, πολλά χρόνια. Αποδεικνύεται ότι αν δουλεύουμε όλοι μαζί, μπορούμε να καταφέρουμε πολλά για τον τόπο μας».

-Γιώργος Στουρνάρας, πρόεδρος της Περιβαλλοντικής Αναπτυξιακής Δυτικής Θεσσαλίας (ΠΑΔΥΘ): «Όπως είναι γνωστό η Δυτική Θεσσαλία είναι από τις λίγες περιοχές της χώρας μας, όπου εφαρμόζονται κατά γράμμα οι σύγχρονες προδιαγραφές διαχείρισης των αποβλήτων. Με την ένταξη σήμερα της Β΄ φάσης του ΧΥΤΑ, οι δύο Νομοί Τρικάλων και Καρδίτσας έχουν το κεφάλι τους ήσυχο όσον αφορά τα σκουπίδια για 17 χρόνια ακόμη, χωρίς αυτό να επιβαρύνει κανέναν δημότη, γιατί είναι εξ ολοκλήρου με κρατική επιχορήγηση. Θέλω να ευχαριστήσω τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό για το έμπρακτο ενδιαφέρον του, όπως και τους βουλευτές των δύο Νομών, καθώς επίσης και τους πρώην δημάρχους που αποτελούν και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΔΥΘ, τους υπευθύνους Διευθυντές και τεχνικό προσωπικό της Περιφέρειας και της ΠΑΔΥΘ».

- Κώστας Παπαλός, δήμαρχος Καρδίτσας και αντιπρόεδρος της ΠΑΔΥΘ ΑΕ: «Με την απόφαση του περιφερειάρχη κ. Κ. Αγοραστού, ανοίγει ο δρόμος για την επέκταση του ΧΥΤΑ, ένα έργο προϋπολογισμού 9,2 εκ. €, εξασφαλίζοντας έτσι τη διάθεση των απορριμμάτων για τα επόμενα 15-20 χρόνια. Είμαστε ευτυχείς που η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδοτεί το έργο μέσω του ΕΣΠΑ με Δημόσιους πόρους και όχι ιδιωτικούς, επιτυγχάνοντας έτσι αφενός μεν χαμηλή επιβάρυνση για τους δημότες, αφετέρου δε εξασφάλιση της περιβαλλοντικής προστασίας. Η σημερινή πολύ θετική εξέλιξη αποτελεί απόρροια της άριστης συνεργασίας που έχουν αναπτύξει οι ΟΤΑ της Δυτικής Θεσσαλίας μέσω της ΠΑΔΥΘ, η οποία είναι μια επιχείρηση της Αυτοδιοίκησης που λειτουργεί με υποδειγματικό τρόπο, ως Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, προστατεύοντας το περιβάλλον και επιστρέφοντας τα κέρδη της στην κοινωνία, με τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων περιβαλλοντικού χαρακτήρα. Ευελπιστούμε ότι η Περιφέρεια θα μας εξασφαλίσει και τη Δημόσια χρηματοδότηση του επόμενου έργου που προγραμματίζουμε, τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, ώστε η Δυτική Θεσσαλία να συνεχίσει να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση στη διαχείριση των απορριμμάτων».


Αναλυτικότερα, το έργο αφορά σε κατασκευή νέας κυψέλης υποδοχής απορριμμάτων έκτασης 76 περίπου στρεμμάτων, σύμφωνα με τις κείμενες προδιαγραφές, καθώς και την προσθήκη εγκαταστάσεων διαχείρισης στραγγισμάτων και βιοαερίου. Η διαχείριση των στραγγισμάτων επεκτείνεται και εκσυγχρονίζεται με την προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος αντίστροφης όσμωσης και ταυτόχρονα εγκαθίσταται δεύτερος πυρσός καύσης για την αποτελεσματική διαχείριση του βιοαερίου. Με την ολοκλήρωση του έργου εξασφαλίζεται επιπλέον διάρκεια ζωής στο ΧΥΤΑ για δεκαεπτά τουλάχιστον έτη και συμπληρώνεται μία ιδιαιτέρως σημαντική υποδομή για τους Νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας που εξυπηρετούνται από τον ΧΥΤΑ. Συνοπτικά οι ομάδες εργασιών περιγράφονται ως ακολούθως:
1) Χωματουργικές εργασίες διαμόρφωσης της λεκάνης του πυθμένα και των πρανών της Κυψέλης.
2) Έργα στεγανοποίησης Κυψέλης, εκτάσεως περίπου 76 στρεμμάτων.
3) Έργα διαχείρισης στραγγισμάτων, που περιλαμβάνουν την προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος επεξεργασίας με αντίστροφη όσμωση, επέκταση δεξαμενών και κατασκευή συστήματος συλλογής και μεταφοράς των στραγγισμάτων της συγκεκριμένης κυψέλης στη μονάδα επεξεργασίας.
4) Έργα διαχείρισης βιοαερίου (προμήθεια και εγκατάσταση πυρσού καύσης, δίκτυα συλλογής και άντλησης από την Κυψέλη, κατασκευή φρεατίων ελέγχου).
5) Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας της Κυψέλης.
6) Έργα εσωτερικής οδοποιίας (προσβασιμότητα της Κυψέλης) και σήμανσης.
7) Αναβάθμιση δικτύου ηλεκτροδότησης.

Το έργο εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας 4 «Προστασία Εδαφικών Συστημάτων – Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων», της πράξης με τίτλο: «Β’ φάση του χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων Π.Ε. Τρικάλων», (συγχρηματοδοτούμενη Δημόσια Δαπάνη 7.400.000 € περίπου). Η ένταξη του έργου γίνεται μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Θεσσαλίας, στο πλαίσιο διαχείρισης πόρων με «εκχώρηση» από το ΕΠΠΕΡΑΑ. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2015. Δικαιούχος του έργου είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, Φορέας Υλοποίησης η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων και Κύριος του έργου η ΠΑΔΥΘ Α.Ε.

Παρόντες στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε στην έδρα της Π.Ε, Τρικάλων ήταν ακόμη ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης, οι βουλευτές Τρικάλων της Νέας Δημοκρατίας κ. κ. Σκρέκας και Ταμήλος, ο κ. Ψύχος ως εκπρόσωπος του βουλευτή κ. Βλαχογιάννη ο οποίος ασθενεί, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ. κ. Τσίγκας, Μπάρδας, Αργυροπούλου, Γακόπουλος, οι δήμαρχοι Τρικκαίων, Καρδίτσης Καλαμπάκας, Πύλης και Μουζακίου κ. κ. Λάππας, Παπαλός, Σακελαρίου, Κουφογάζος και Κωτσός, ο αντιδήμαρχος Τρικκαίων κ. Κολότσιος, ο αντιδήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος της ΠΑΔΥΘ κ. Στουρνάρας, ο διευθυντής της Περιφέρειας κ. Μέγας και μηχανικοί της ΠΑΔΥΘ.